Slanje CG oficira na Kosovo nije neprijateljski čin

Odnosi Srbije i Crne Gore ne bi trebalo da zavise od toga ko je na vlasti u Beogradu ili Podgorici. Ti odnosi moraju biti građeni na stabilnoj svestranoj saradnji koja ne zavisi od personalnih promjena, rekao je prvi ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Lutovac.

Odnosi najviše unaprijeđeni na retoričkom planu: Lutovac (Foto: ScreenShot/YouTube/N1)Foto: Odnosi najviše unaprijeđeni na retoričkom planu: Lutovac (Foto: ScreenShot/YouTube/N1)

On je ocijenio da su, otkako su se razdvojile Srbija i Crna Gora, odnosi među njima bili „ispod potencijala dvije države i znatno ispod očekivanja građana obje države.

„Na osnovu onoga što crkveni velikodostojnici i vjernici kažu, položaj Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori u potpunom je skladu sa zvaničnom identitetskom politikom. Dakle, u ništa boljem ili lošijem položaju od srpskog jezika ili srpske kulture, na primjer“, rekao je Lutovac za Dan.

Smatra da su odnosi Srbije sa Crnom Gorom najviše unaprijeđeni na retoričkom planu.

„Čak i tako unaprijeđeni odnosi, na žalost, počivaju na ličnim odnosima lidera najvećih stranaka u obje države, a ne na ozbiljnim temeljima međudržavne saradnje. Odnosi Srbije i Crne Gore ne bi trebalo da zavise od toga ko je na vlasti u Beogradu ili Podgorici“, kaže Lutovac.

Na pitanje je li neprijateljski čin prema Srbiji to što će Crna Gorae, kao članica NATO, poslati vojnike u Misiju KFOR-a na Kosovo, Lutovac je odgovorio: „Naravno da nije. To je samo logična posledica činjenice da je Podgorica postala članica NATO-a i da je priznala nezavisnost Kosova, zašta je aktuelna vlast u Beogradu imala razumijevanje. Upravo to je ono o čemu sam govorio od jednog simboličnog čina, slanja par vojnika u misiju KFOR-a pravi se medijska halabuka mnogo veća nego kada se, na primjer, većinski srpski jezik ne tretira ravnopravno u obrazovnom sistemu i javnoj sferi Crne Gore“.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar