Srbe iz Crne Gore niko ne pominje u deklaraciji

Prva međunarodna konferencija o Vrancu i drugim
crnogorskim autohtonim sortama vinove loze

#Politika #Deklaracija #Srbi #SrpskaKuća

mandic-vucic.jpg “ />

Niko od političara iz prosrpskih partija u Crnoj Gori neće biti uključen u prvu fazu izrade deklaracije o očuvanju Srba. To proizlazi iz izjave predsjednika Republike Srpske koji je za ,,Večernje novosti“ rekao da ,,timovi iz Srbije i Republike Srpske intenzivno rade na tome“ ne pominjući bilo koga iz Crne Gore.

Dodik je za beogradski list rekao da rad na deklaraciji dobro napreduje i ponovio da bi njen tekst trebalo da bude usvojen u novembru u skupštinama Srbije i Republike Srpske.

“Želimo da dođemo do najboljeg mogućeg dokumenta i zato ćemo u cijeli proces uključiti veliki broj ljudi koji imaju šta da kažu o položaju i budućnosti Srba na ovim prostorima“, rekao je Dodik.

Tekst je, za sada, izgleda poznat samo Dodiku i predsjedniku Srbije Aleksandru Vuči- ću koji je inicijator ove ideje. Ćutanje najviših predstavnika vlasti Srbije na ovu temu pojačava sumnju da je tim zvanič- no formiran i da se temeljno radi na ovom dokumentu.

Pročitajte još:   Znaće Cetinje da se odbrani od demagogije

Kabinet predsjednika Srbije od 4. septembra nema odgovor na pitanje Pobjede – ko se iz Crne Gore nalazi u ovom timu, osim ako se za odgovor ne smatra informacija da je mejl stigao u predsjedništvo i da je upućen tamo gdje treba.

Zanimljivo je i da Dodikovi najbliži saradnici o deklaraciji ne znaju ništa. Pero Simić, PR predsjednika Dodika je, na pitanje Pobjede ko je u timu za pisanje deklaracije, rekao da zovemo ,,ove iz Beograda“ i da se on upravo vratio sa godišnjeg odmora pa zato ne zna ništa o tome.

Ako je namjera da se u proces uključe svi oni koji imaju šta da kažu o položaju Srba, kao što je rekao predsjednik RS Dodik, javnost Srbije do sada nije obaviještena ko su ti ljudi.

Na primjer, iz Srpske akademije nauka i umetnosti još niko nije uključen u ovaj projekat jer poziv nijesu ni dobili.

Pročitajte još:   TAJNI DOKUMENTI CIA-e: Jugoslavija je mogla napraviti atomsku bombu do 1980. godine

Iako su predstavnici Nove kategorično tvrdili da će učestvovati u izradi Deklaracije, nakon sastanka u subotu u Srpskoj kući saopštenjem su obavijestili javnost da će njihov tekst biti dostavljen rukovodstvu Srbije i Republike Srpske.

Na sastanku je otvorena rasprava vezana za tekst koji će srpski narod iz Crne Gore predstaviti prilikom usvajanja zajedničke deklaracije rukovodstava Srbije i Republike Srpske i on će dominantno govoriti o rješavanju problema srpskog naroda u Crnoj Gori, a istovremeno će obuhvatiti i predloge za rješavanje širih srpskih nacionalnih interesa na prostorima gdje živi naš narod.

“Politički, nacionalni i kulturni predstavnici srpskog naroda u Crnoj Gori do kraja septembra će u potpunosti zaokružiti cjeloviti tekst koji će, u ime srpskog naroda Crne Gore, biti dostavljen rukovodstvu Srbije i RS”, navedeno je tada u saopštenju.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!