„Suprostavićemo se pokušaju asimilovanja“

#Dnp

Vještački nametnute podjele na Crnogorce i Srbe od strane režima mogu biti uvod u još dublju društvenu i institucionalnu krizu, saopštila je Demokratska narodna partija. Oni su naglasili da neće praviti kompromise s nacionalnim interesima, kao i da će se suprostaviti svakom pokušaju ideološkog asimilovanja i prevaspitavanja.

.

„Jedanaest godina nakon referenduma, paralelno sa stvaranjem privatne države, režim Mila Đukanovića je stigmatizovao sve građane koji su glasali za zajedničku državu, pri čemu su Srbi kategorizovani kao permanentni državni neprijatelj koji čeka priliku da sruši temelje državnosti. Imajući u vidu institucionalni progon koji se dominantno nad Srbima sprovodi, DNP kao građanska partija, u skladu sa svojim programskim opredeljenjima, oštro će se suprostaviti svakom pokušaju ideološkog asimilovanja i prevaspitavanja“, poručili su iz DNP-a.

Iz te partije su podsjetili na svoje programske principe, rekavši da su Crnogorci i Srbi u Crnoj Gori jedan narod, te da su zajedno sa Mitropolijom crnogorsko-primorskoj i stvorili Crnu Goru.

Iz DNP-a su naglasili da je srpski jezik većinski u našoj zemlji, te da mora biti normiran u Ustavu kao službeni.

„Dvojno državljanstvo kroz sporazum Crne Gore i Srbije mora predstavljati osnov bratskih i dobrosusjedskih odnosa dvije države. Državni simboli ( trobojka iz 1905, Krstaš barjak, skraćena himna „Oj svijetla majska zoro“ ) koji su kroz istoriju potvrdjivali nacionalnu identičnost Crnogoraca i Srba, kroz promjenu Ustava i zakona, značajno mogu doprinijetu prevazilaženju vještački nametnutih podjela“, smatraju u Demokratskoj narodnoj partiji.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!