U parlamentu se olako donose zakoni

#ZoranPažin

U Crnoj Gori je kultura dijaloga srozana ispod granica pristojnosti, što ugrožava demokratske vrijednosti društva, jer javno izgovorena ili napisana riječ gubi svoj semantički značaj, ocijenio je ministar pravde, Zoran Pažin.

Pažin: Sloboda izražavanja je zloupotrijebljena (foto:rtcg.me)

Pažin je, komentarišući olako usvajanje zakona u Skupštini, koji potom „padaju“ pred Ustavnim sudom, naveo da je nepodnošljiva lakoća donošenja propisa u parlamentu, bez bilo kakve komunikacije sa Vladom, izraz političkog voluntarizma, ponekad i nerealnog doživljaja sopstvenog pravničkog znanja, ali i pretpostavljanja prozaičnih stranačkih interesa onome što je javni interes.

„Pravna sigurnost je najvažniji atribut vladavine prava, zbog čega takvu praksu treba smjestiti u lošiji dio istorije parlamentarizma, što bi bio izraz demokratskog sazrijevanja crnogorskog društva“, rekao je Pažin, koji je potpredsjednik Vlade, u intervjuu za Pobjedu.

Na pitanje koliko je crnogorska sudska praksa usklađena sa evropskom, Pažin je saopštio da se uvjerio da su crnogorski sudovi značajno napredovali prethodnih nekoliko godina u neposrednoj primjeni prakse Evropskog suda, koja je u hijerarhiji pravnih normi nadzakonske pravne snage i primjenjuje se neposredno.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!