Ugovorne strane neravnopravne

Crna Gora može snositi štetne posljedice od realizacije projekta autoputa, jer ugovorne strane nijesu ravnopravne, saopštio je predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić. Istakao je i da država nije učinila sve kako bi kroz ugovorni odnos zaštitila svoja prava i interese.

(Foto: Demokrate)Foto: (Foto: Demokrate)

Iz Demokrata su saopštili da su Bečić i generalni sekretar Demokrata, Boris Bogdanović, održali radni sastanak sa aktivistima iz Opštinskog odbora te partije na Žabljaku i Inicijativnog odbora Demokrata u Šavniku.

Bečić je, kako je saopšteno, podsjetio na upozorenje komesara za proširenje Evropske unije (EU), Johanesa Hana o uticaju Kine na zemlje Zapadnog Balkana, prema kojem je moguće da Peking neke zemlje pretvori u „trojanske konje“ i da kineska kombinacija kapitalizma i političke diktature bude poželjna nekim liderima u regionu Zapadnog Balkana.

Bečić je rekao da su Demokrate više puta upozoravale na moguće štetne posljedice od realizacije projekta autoputa pod takvim uslovima, jer je jasno da ugovorne strane nijesu ravnoprave, a da država nije učinila sve kako bi kroz ugovorni odnos zaštitila svoja prava i interese.

Država je, smatra Bečić, izložena finansijskom riziku kojim ne može da upravlja, odnosno u slučaju valutnog rizika jedna ugovorna strana je nezaštićena.

„Država je nezaštićena i u slučaju eventualnih sudskih postupaka, ali i zbog samog netransparentnog postupka u slučaju samog procesa“, naveo je Bečić.

On je ukazao na to da se gro novca vraća u Kinu kroz radnu snagu i kupovinu mašina koje su oslobođenje plaćanja PDV-a, što je u suprotnosti sa pravnim poretkom Crne Gore.

„Interes Kine je jasan. Žele da šire makrouticaj i da još više ojačaju svoj položaj na Balkanu. Držeći pojedine zemlje regiona, uključujući i Crnu Goru, u dugoročno zavisnom odnosu, mogu ostvariti mikroefekte na svoju ekonomiju, jer zapošljavaju najveći dio svoje radne snage“, ocijenio je Bečić.

Sve ovo, kako se navodi, suprotno je od onoga za šta se zalažu Demokrate, a to je ravnopravanost i konkurentnost uz podsticanje domaće privrede i ekonomije.

„Na prvom mjestu priozvodnje, kako Crna Gora ne bi bila zavisna, već industrijska država koja će zavisiti od svog rada i proizvodnje, a ne stranih investicija i pozajmica“, naglasio je Bečić.

On je istakao da upozorenje EU i Hana treba shvatiti krajnje ozbiljno i analizirati.

„Ulazak Crne Gore u EU nema alternativu, ali sa druge strane, EU su potrebni ravnopravni partneri, a ne bilo čije kolonije“, smatra Bečić.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!