Uskoro nacrti zakonskih rješenja

#IvanBrajović #Oebs/Odihr

U narednim nedjeljama biti pripremljeni nacrti potrebnih zakonskih rješenja, koja će nakon usaglašavanja sa ODIHR-om biti usvojena u Skupštini, najavio je predsjednik parlamenta Ivan Brajović.

Brajović se danas sastao sa šefom Kancelarije ODIHR-a u Beču Janom Haukasom, šefom Odjeljenja ODIHR-a za izbore Aleksandrom Šlikom i šeficom Misije OEBS-a u Crnoj Gori Mariz Davije.

Kako je saopšteno iz parlamenta, sastanku je zajednički konstatovano da se preporukama iz Izveštaja nakon parlamentarnih izbora 2016. pristupilo na ozbiljan i odgovoran način, pri čemu je istaknut značaj nastavka intenzivne komunikacije između Skupštine Crne Gore i ODIHR-a za primjenu najboljih evropskih izbornih praksi.

„Iznio sam stav da je mnogim organizacijama ili pojedinicima očigledno više stalo da daju konstruktivne prijedloge za unaprjeđenje izbornog zakonodavstva, nego poslanicima opozicije koji su najglasniji kada se govori o izbornim uslovima. Imamo svojevrsni paradoks neučešća opozicije u radu Skupštine i Radne grupe, pri čemu zahtijevaju unaprjeđenje izbornog zakonodavstva. Da li to predstavlja vrstu opstrukciju ili alibi za sve buduće izborne neuspjehe, neka procijene građani Crne Gore – izjavio je Brajović.

On je ocijenio veoma značajnim pozitivne stavove OEBS/ODIHR-a o sprovedenim parlamentarnim izborima 2016. i najavio da će biti upućen poziv posmatračkoj misiji za predstojeće predsjedničke izbore.

„I na taj način želimo da potvrdimo otvorenost izbornog procesa u svim segmentima, kao i da obezbijedimo neupitnost izbornih rezultata od strane svih učesnika na izborima“, rekao je Brajović.

U razgovoru sa predstavnicima OEBS/ODIHR-a su učestvovali potpredsjednici Skupštine Branimir Gvozdenović i Genci Nimanbegu, kao i predsjednica Radne grupe Marta Šćepanović.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!