Više za odbranu, misije u Iraku i Letoniji

Do 2014. godine Crna Gora će izdvajati dva odsto BDP-a, za odbranu, saopštio je predsjednik države Milo Đukanović u Briselu i najavio nove misije u Iraku i Letoniji.

“Precizno definisani plan je da i Crna Gora do 2024. godine izdvoji dva odsto BDP-a za odbranu, možda u okviru toga i koju godinu ranije, 20 odsto za modernizaciju vojske”, kazao je Đukanović, nakon NATO samita.

Navodi da su na samitu, donesene važne odluke o snaženju politike odbrane i odvraćanja, i borbi protiv terorizma. Predsjednik je najavio uspostavljanje trening misije u Iraku.

“Crna Gora će učestvovati u snagama Alijanse u Letoniji, zajedno sa Slovenijom, pod komandom Kanade”, poručio je Đukanović.

Lideri zemalja članica NATO na otvaranju Samita (foto: AP/Beta)Foto: Lideri zemalja članica NATO na otvaranju Samita (foto: AP/Beta)

Šefovi država i vlada članica NATO-a razmatrali su aktuelna bezbjednosna pitanja i dalje snaženje njegove uloge kao garanta stabilnosti na evroatlantskom i širem području.

Crnogorsku delegaciju predvodi predsjednik države Milo Đukanović, a u njoj su i ministri vanjskih poslova i odbrane Srđan Darmanović i Predrag Bošković.

Samit prilika da godinu nakon prijema u NATO potvrdimo snažnu posvećenost zajedničkim vrijednostima: Đukanović i StoltenbergFoto: Samit prilika da godinu nakon prijema u NATO potvrdimo snažnu posvećenost zajedničkim vrijednostima: Đukanović i Stoltenberg

Predsjednik Crne Gore prethodno je prisustvovao pozdravnom prijemu, koje je za šefove država i vlada saveznica priredio Generalni Sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Foto: Kabinet PredsjednikaFoto: Foto: Kabinet Predsjednika

Samit će, kako je saopšteno, za Crnu Goru biti prilika da godinu nakon prijema u NATO još jednom potvrdi snažnu posvećenost jedinstvu, zajedničkim vrijednostima i kolektivnim bezbjednosnim interesima.

Đukanović će tokom Samita imati niz susreta sa šefovima država i vlada saveznica i partnera.

U crnogorskoj delegaciji su ministri vanjskih poslova i odbrane, Srđan Darmanović i Predrag Bošković.

Foto: Kabinet PredsjednikaFoto: Foto: Kabinet Predsjednika

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg rekao je uoči početka Samita da je posebno značajan jer se NATO suočava sa bez presedana bezbjednosnim izazovima i prijetnjama, a da se istovremeni vide razlike, neslaganja između saveznika.

On je ocijenio da je važno da Samit pokaže da su svih 29 saveznika Sjeverne Evrope i Amerike spremni da rade zajedno.

Stoltenberg je kazao da su svi saveznici počeli da povećavaju troškove odbrane.

Foto: Beta/APFoto: Foto: Beta/AP

Uporedo s tim, Stoltenberg se jutros sastao s američkim predsjednikom Donaldom Trampom na radnom doručku, a novinarima je kazao da su razgovarali o temama koje su na dnevnom redu samita.

“S Trampom sam se mnogo puta sastajao i naviknut sam na njegov otvoreni i pošteni način rasprave. Američki predsjednik direktno ukazuje na potrebu većih izdvajanja saveznika za odbranu. Svi smo mi saglasni da se ta izdvajanja trebaju povećati“, kazao je Stoltenberg.

Foto: Guliver/Getty imagesFoto: Foto: Guliver/Getty images

Lideri NATO-a su potom prisustvovali pokaznom letu u kojem je učestvovalo 25 vojnih helikoptera iz 13 zemalja članica.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar