Vlada da isplati potraživanja „Dakićevcima“

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić uputio je otvoreno pismo pismo predsjedniku Vlade Dušku Markoviću u kojem je pozvao da se prekine ignorisanje povređivanja ljudskog prava 1.800 bivših radnika AD ’’Radoje Dakić’’ na mirno uživanje imovine i da Vlada preuzme obavezu isplate svih neisplaćenih potraživanja prema bivšim radnicima AD ’’Radoje Dakić’’ utvrđenih pravosnažnim i izvršnim presudama sudova u Crnoj Gori, a koja se ne izmire u aktuelnom stečajnom postupku.

.

Kako su saopštile Demokrate na današnjoj konferenciji za novinare, Bečić je u pismu pozvao premijera da bez odlaganja Vlada donese odluke da Crna Gora preuzme obavezu isplate svih neisplaćenih potraživanja prema bivšim radnicima AD ’’Radoje Dakić’’ utvrđenih pravosnažnim i izvršnim presudama sudova u Crnoj Gori, a koja se ne izmire u aktuelnom stečajnom postupku.

„Drugu odluku, da Vlada bude zainteresovani kupac zemljišta koje je stečajna uprava AD `Radoje Dakić` već dala na javnu prodaju, čime bi se isključio mogući scenario da se predmetno zemljište proda u bescijenje. Time se štiti javni interes i stvara snažniji ekonomski potencijal za izmirivanje obaveza prema bivšim radnicima AD ’`Radoje Dakić`, ali i naplate sopstvenih priznatih potraživanja države i Glavnog grada od preko 25 miliona evra“, istakao je član predsjedništva te partije Velizar Kaluđerović.

Pročitajte još:   Kapiten FK Berane podržao Uru

Kako je poručio, nema nikakve dileme da će vrlo brzo uslijediti odluke Ustavnog suda Crne Gore, a po potrebi i Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, koji će državu Crnu Goru obavezati i naložiti joj da izmiri ove obaveze na teret Budžeta Crne Gore.

Kaluđerović je istakao da je Vladu na gore navedeno postupanje pozvao i Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, gospodin Šućko Baković, nakon što je utvrdio da je bivšim radnicima AD ’’Radoje Dakić’’ neizvršenjem pravosnažnih sudskih odluka povrijeđeno pravo na mirno uživanje imovine koje garantuje Protokol I uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda

On je ocijenio i da ako Vlada Crne Gore i dalje bude ignorisala nastavak očiglednih masovnih povreda ljudskih prava, biće to, pored ostalog, očigledan i snažan dokaz da aktuelna vlast u Crnoj Gori radije bira stranputicu od pravog puta ka članstvu Crne Gore u EU.

Pročitajte još:   Tužilaštvo da ispita podjelu socijale

Član Predsjedništva Demokrata Vladimir Čađenović je saopštio da je poznato da je većina radnika preko svojih advokata podnijela ustavnu žalbu, a Ustavni sud je 31.10.2017. odlučio da te ustavne žalbe razmatra prioritetno, „pa je samo pitanje dana ili eventualno sedmice kada će Ustavni sud usvojiti ove žalb“.

„Nije u pitanju naše prejudiciranje odluka Ustavnog suda, nego se takav stav logično nameće kada se uzme u obzir prijateljsko poravnanje pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, kao i mišljenje Zaštitnika. I u slučaju da Ustavni sud odluči negativno po ovim žalbama, bivši radnici Dakića stiču pravo na predstavku Evropskom sudu u Strazburu, a kod ovakvog stanja stvari Sud u Strazburu, shodno već uspostavljenoj praksi postupanja u ovakvim slučajevima, donio bi odluku u korist bivših radnika Radoja Dakića najkasnije do kraja 2018. godine, jer on u slučajevima gdje ima već zauzete pravne stavove postupa hitno i prioritetno“, istakao je on.

Pročitajte još:   Ubistvo Ivanovića atak na mir u regionu

Čađenović je naglasio i da bi se aktivnim uključivanjem Vlade u prodaju nepokretnosti koje su u vlasništvu ,,AD Radoje Dakić“ onemogućila prodaja u bescjenje vrijedne imovine koju čine i nepokretnosti na kojima je planirana između ostalog i izgradnja objekata za potrebe zdravstva, školstva, kulture i socijalne zaštite.

„Kako znamo da navedeno vrijedno zemljište može kupiti samo pet, šest podgoričkih biznismena koji su veoma bliski vlasti, tim uključivanjem bi se otklonile sumnje da će, a siguran sam da bi većina građana Podgorice i pogodila koji će od te petorice ili šestorice kupiti to zemljište, oni to kupiti po nerealno niskoj cijeni. Oko 25 miliona eura Država i Glavni grad imaju potraživanja u stečajnom postupku`AD Radoja Dakića`, pa je to dodatni motiv i interes Vlade da se aktivno uključi u ovaj proces, jer ako bi se navedena imovina prodala po realnim tržišnim cijenama, prihodovali bi državni Budžet i Budžet Glavnog grada ove značajne iznose“, smatra on.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar