Vlast ne poštuje evropska načela

#Snp

Mnoge segmente državnog sistema Crne Gore karakteriše nezadovaljavajući stepen poštovanja evropskih načela, saopšteno je iz Socijalističke narodne partije (SNP) povodom Međunarodnog dana demokratije.

Foto: rtcg.me

Iz te stranke su poručili ne odustaju od vizije Crne Gore kao moderne, uređene i demokratske zemlje.

„Predstavnici vladajuće većine se, u susretima sa međunarodnim zvaničnicima i javnim predizbornim nastupima, poštapaju evropskim vrijednostima zalažući se za njihovo poštovanje više retorički nego što to primjenjuju u praksi“, kaže se u saopštenju.

U SNP smatraju da vladajuća elita ignoriše činjenicu da se legitimitet vlasti ne stiče samo izbornim rezultatom, već i načinom na koji se do njega dolazi.

„Pune dvije decenije aktuelna vlast koristi široku lepezu raspoloživih nedemokratskih sredstava za prekrajanje volje građana, a na poslednjim parlamentarnim izborima postojeći repertoar proširila je aferom državni udar“, navode iz SNP.

Oni su kazali da je rezultat na takav način uspostavljene nedemokratske državne vlasti, bojkot parlamenta heterogene i ideološki podijeljene opozicije, koja je po ovom pitanju na današnji dan jedinstvena.

Iz SNP-a su ocijenili da je demokratski izabrana vlast, odgovorna i smjenjiva na slobodnim i fer izborima, gdje građani moraju imati totalnu slobodu političkog izbora i ne smiju biti uslovljavani ili ucjenjivani, ideal čijem ostvarenju teži ta stranka.

„Heinz Galinski je rekao da se niti jedno društvo ne može prisiliti na demokratiju i da se za nju mora svakodevno boriti“, podsjetili su iz SNP.

Ta stranka je, kako su kazali, u programu, kao svoje prioritetne ciljeve postavila demokratizaciju Crne Gore i depolitizovanje njenih institucija, a kao suštinu političkog vrijednosnog sistema istakla slobodnog građanina, kako da formira i javno izrazi politički stav, tako i da demokratski odlučuje i bira na izborima.

„Nikada nijesmo odustajali od svojih ideala i vrijednosti u koje smo vjerovali, bez obzira na ličnu i političku cijenu koju smo plaćali, pa je naša borba za demokratsko, uređeno društvo i vladavinu prava i dalje jaka i postojana“, kazali su iz SNP-a.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!