Porodično savjetovalište servis svih građana

Porodično savjetovalište, kao novi socijalni servis, savjetodavne i psihoterapijske usluge pruža porodicama koje su na evidenciji Centra za socijalni rad (CSR) Podgorica i potrebna im je specijalizovana pomoć, ali i građanima koji nijesu imali kontakt sa tom institucijom.

ilustracijaFoto: ilustracija

Iz Centra je saopšteno da su građani Podgorice upoznati o postojanju tog servisa, ali da će nastaviti da promovišu svoj rad, kako bi potencijalnim korisnicima približili svoje aktivnosti.

“Od osnivanja savjetovališta, javljali su se za pomoć i građani Podgorice koji do sada nijesu imali kontakt sa CSR, čime se postiže cilj da Porodično savjetovalište postane servis svih građana Glavnog grada”, naveli su iz Centra.

Psihološkinja i porodična psihoterapeutkinja, Valentina Miketić, kazala je da su savjetodavno-terapijske i socijalno-edukativne usluge detaljnije regulisane Pravilnikom o bližim uslovima za njihovo pružanje i korišćenje, normativima i minimalnim standardima.

Ona je agenciji Mina rekla da je tim pravilnikom predviđena decentralizacija, kao važan princip reforme sistema socjalne i dječje zaštite.

Decentralizacija, kako je navela Miketić, podrazumjeva delegiranje pojedinih funkcija na lokalni nivo.

“Upravo iz tih razloga lokalna samouprava Glavnog grada prepoznala je značaj projekta Porodičnog savjetovališta”, kazala je Miketić.

Ona je rekla da se CSR svakodnevno susrijeće sa različitim vrstama porodičnih problema koji negativno utiču na društvo u cjelini.

Miketić je navela da su ciljne grupe savjetovališta porodice sa određenim teškoćama u funkcionisanju, za koje je preporučljiva psihoterapija.

Glavne aktivnosti Porodičnog savjetovališta, kako je rekla, su promocija savjetovanja i psihoterapije, kao vid podrške porodicama, a predviđeno je da se te usluge pružaju u kontinuitetu u trajanju od godinu.

Miketić je objasnila da te aktivnosti sprovode u saradnji sa nevladinom organizacijom (NVO) Narativ, koju čine edukovane profesionalke za pružanje takve vrste usluga, sa završenim osnovnim studijama psihologije i četvorogodišnjom edukacijom iz sistemske porodične psihoterapije.

Ona je naglasila da od početka realizacije projekta nastoje da obezbijede podršku kako bi savjetovalište nastavilo sa radom i nakon isteka samog projekta.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar