Putinov propagadni kanal: Ako želite stabilnost na Balkanu vratite Jugoslaviju

316715_jugoslavijamladi_ff.jpg

S obzirom na to da Russia Today finansira ruska država i da je riječ o medijskom projektu čiji je zadatak da promoviše interese Vladimira Putina, vrijedi obratiti pažnju kako oni tumače situaciju na Balkanu.

Russia Today objavila je zanimljiv komentar Neila Clarka, svog redovnog kolumniste koji je pisao i za niz poznatih britanskih medija, a u kojem analizira aktualne napetosti u regionu i kao rješenje problema nudi obnovu Jugoslavije.

U tekstu se navodi kako ”svi problemi u regionu proizlaze iz nasilnog raspada multietničke Jugoslavije devedesetih, što je proces koji su zapadne sile podržavale pa i aktivno ohrabrivale” te se, očekivano, kritikuje što uticajni američki think tank Council on Foreign Relations (CFR) smatra Rusiju faktorom koji najviše destabilizuje situaciju na Balkanu, prenosi Index.hr.

RT smatra da sve potencijalne krize koje sada prijete regionu nisu krivica ruske politike nego su ”posljedice ranijih američkih i zapadnih intervencija i kampanja”. Proziva se CFR zbog toga što brani istrajnost Bosne i Hercegovine te se propituje zašto je važan njen teritorijalni integritet ako je SAD podržavao nezavisnost Kosova i pravo na samoodređenje tamošnjeg albanskog stanovništva.

“Zašto onda nije bio važan teritorijalni integritet Jugoslavije?”, pita se RT u komentaru.

Ističe se da su “mnogi ljudi u regionu nostalgični za Jugoslavijom” te se spominje Galupova prošlogodišnja anketa u kojoj je većina ispitanih iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Makedonije, kao i 45 odsto iz Slovenije (“koja se smatra najuspješnijom od svih republika nastalih iz Jugoslavije”), smatrala da je raspad Jugoslavije bio loša stvar.

“Jugoslavija je narodima Balkana dala ne samo stabilnost nego i ekonomsku sigurnost. Imalo je smisla što su se narodi iz regiona odlučili ujediniti u federalnu državu”, naglašava se u komentaru RT-a te se dodaje: “Jugoslavija je postigla velike uspjehe u područjima kulture, sporta, umjetnosti, obrazovanja i ljudskog razvoja. Njeno uništenje bilo je tragedija ne samo za ljude na Balkanu nego za cijelo čovječanstvo”.

RT zaključuje da sada umjesto “jake jugoslavenske države imamo niz malih, ekonomski slabih država na Balkanu”, da to odgovara “imperijalnim težnjama SAD-a”, te da je “jedini način da se problemi na Balkanu riješe povratak u prošlost”. Predlaže se “postupna rekonstrukcija jugoslavenske federacije”, koja bi s Albanijom “potpisala ugovor o prijateljstvu”, a možda joj i ponudila priključivanje.

“Jugoslavija je imala smisla u 20. vijeku, a ima smisla i danas”, konstatuje se u komentaru objavljenom na RT-u.

Podsjećamo, početkom 2017. ideju o stvaranju nove Jugoslavije prvi je iznio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. On je nakon preuzimanja dužnosti predsjednika na pitanje da li želi stvoriti novu Jugoslaviju naveo da je riječ o staroj Jugoslaviji plus Albaniji.

“To je politička ideja bez ugrožavanja suvereniteta tih država. Podići će naše ekonomije. Nama je potrebna stopa rasta od četiri do pet odsto godišnje, a ne tri. To nije dovoljno”, naveo je Vučić.

Na pitanje kako misli postići takvu saradnju s obzirom na tenzije u regionu, Vučić je rekao da je Tito to uspio.

“Bio je komunistički diktator, ali vrlo pametan čovjek. Bravar, možete li zamisliti? Ali veoma pametan. Znao je kako povezati ljude… To je ono što nam treba. Povezati ljude”, dodao je Vučić.

 

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!