Advokat ubijen u Atini trebao da brani Srbe sa Zakintosa

#ExYu #Advokat #Atina #Srbi #Ubistvo #Zakintos

ag.jpg

Poznati grčki advokat Mahalis Zafiropoulos, koji je prije dva dana brutalno ubijen u svojoj kancelariji u Atini, bio je jedan od advokata koji je preporučen za slučaj ubistva američkog državljanina bakarija Hendersona na Zakintosu, za koje su optuženi državljani Srbije.

“Kolega Mihalis Zafiropoulos jedan je od najboljih advokata u Atini. Trebalo je da sarađujemo, preporučen mi je za slučaj Zakintos, ali sam prvo krenula u pregovore sa kolegom Kougiasom i sa njim se dogovorila. Kolegal Mihalis je bio opcija dva”, rekal je za “Blic” beogradska advokatica Zora Dobričanin, koja zastupa srpske državljane uhapšene na Zakintosu, osumnjičene za učešće u ubistvo Amerikanca Bakarija Hendersona, u julu ove godine.

Dobričanin napominje da je, iako Zafiropulos nije bio angožovan u “slučaju Zakintos”, prilikom sledeće posjete Atini trebalo da ga kontaktira, jer je bio aktivan u Advokatskoj komori Atine.

Advokatska komora Srbije i Advokatska komora Vojvodine poslale su telegrame saučešća komori u Atini zbog brutalnog ubistva kolege.

“Preduzećemo i druge aktivnosti u cilju solidarisanja sa kolegama iz Atine. Moj predlog je da na jedan dan i na jedan sat okupljanjem ispred sudova pokažemo naš satv prema ubistvima advokata gdje god bili. Atina nam je pred vratima “nijedan čovek nije ostvo” kaže Džon Don u čuvenom “Za kim zvona zvone”, kaže advokatica Dobričanin i podsjeća da nijedno ubistvo advokata u Srbiji već godinama nije rasvijetljeno.

Napominje da dok se ne rasvijetle, u tom mraku crnih brojku, svi smo u opasnosti.

Ubistvo u mafijaškom stilu

Krivičnog advokata Mihalisa Zafiropulosa (52) hicima iz pištolja su ubila dva maskirana muškarca u četvrtak uveče u njegovoj kancelariji, nakon čega su pobjegli.

Po podacima policije, Zafiropulosa su hladnokrvno ubila dvojica s kapuljačama na glavi, koji su ušli u njegovu kancelariju predstavljajći se kao klijenti. Kancelarija je između četvrti popularne među mladima, Egzarhije, i najekskluzivnije astinske četvrti Kolonaki.

Ubijeni advokat je proteklih nekoliko godina zastupao mnogobrojne optužene u slučajevima korupcije i takođe bio veoma aktivan u Advokatskoj komori Atine. Međutim, policija je rekla da je “prerano” da se procijeni šta je motiv tog zločina.

Zbog svirepog ubistva, odbor Komore je u četvrtak odlučio da na nedelju dana obustavi sve aktivnosti advokata glavnog grada Grčke.

Apel Ciprasa

Premijer Aleksis Cipras zatražio je od zamjenika ministra javnog reda Nikosa Toskasa da se “što je moguće prije” rasvijetli taj “grozan slučaj”.

Političke partije su saopštile da su u šoku. Ciprasova stranka Siriza je pozvala vlasti da “brzo rješe ovaj brutalan slučaj”.

Reagovao je i predsjednik opozicione Nove demokratije, Kirijakos Micotakis je izjavio da je “zgrožen” ubistvom istaknutog člana svoje partije i svog “dragog prijatelja”.

Predsjednica takođe opozicione socijalističke stranke PASOK Fofi Genimata je osudila “brutalno i kukavičko ubistvo”, dok je lider centrističke opozicione partije “Potami” koja osvaja teren, Stavros Teodorakis rekao da je zabrinut zbog ubistva “u mafijaškom stilu u srcu Atine”.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!