Ako zatvore vrata EU, svi Albanci zajedno

#Kosovo #HašimTači

Predsjednik Kosova Hašim Tači je danas izjavio da ukoliko Evropska unija (EU) „zatvori vrata“ Kosovu, „svi Albanci regiona živjeće u jednoj jedinstvenoj državi kako bi se nastavilo dalje sa integracijom u evropsku porodicu“.

Tači: Kosovu nepravedno postavljen uslov ratifikacije demarkacije granice sa CG (foto: Beta)

Tači je to rekao dan pošto je

Ne želeći da komentariše tuđe izjave, Tači je za Radio Slobodna Evropa rekao da Evropska unija nema nikakvu viziju za Kosovo i Zapadni Balkan, niti da predvodi njihovu integraciju ili proširenje zemljama Zapadnog Balkana.

„Ovo kašnjenje, ovaj zastoj i nepostojanje vizije za Zapadni Balkan, na žalost, koriste ideologije i neevropske zemlje i zemlje koje nijesu u evroatlantskom duhu. Prema tome, blokada Evropske unije prema Kosovu i prema ostalim zemljama Zapadnog Balkana podstiče na ideje koje su i u suprotnosti s našom aktuelnom posvećenošću evrointegracijama“, rekao je Tači.

On je rekao da ako se nastavi taj zastoj EU i nejasan pristup, onda će, naravno, svaka zemlja da donese odluku o svojoj sigurnoj budućnosti „koja vodi i prema nacionalnoj perspektivi“.

Građani Kosova koji streme evroatlanskim integracija i multietničkoj državi, frustrirani su Evropskom unijom zbog blokade, kazni i nepravde koja se čini nad njima u procesu liberalizacije viza, rekao je on.

Kosovski predsjednik je istakao da je Kosovu, koje je ispunilo sve potrebne kriterijume, nepravedno postavljen uslov ratifikacije demarkacije granice s Crnom Gorom, i dodao da taj uslov nije imala nijedna druga država.

Kosovo i dalje nije dobilo viznu liberalizaciju i jedina je zemlja Zapadnog Balkana čiji građani i dalje ne mogu da putuju bez viza u EU.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!