Albanci traže da budu uključeni u pregovore oko imena Makedonije

makedonija_620x0.jpg

Lider „Alijanske za Albance“ Zijadin Sela tražio je da opozicione i albanske stranke budu uključene u pregovore oko novog imena Makedonije.

“Mi, kao Alijansa za Albance, smo protiv tendencija prema slovenizaciji imena. Protiv smo slovenskog imena Makedonija i protiv predloga koji cirkuliše u diplomatskim krugovima, da se koristi ime sa geografskom odrednicom na makedonskom jeziku, kao na primjer Gornja Makedonija”, rekao je Sela, javlja makedonska agencija Meta.

On je dodao da su protiv toga, jer je to takođe tendencija slavenizacije i prisvajanja imena.

Forum albanskih intelektualaca u Makedoniji, u međuvremenu, uputio je pismo međunarodnim institucijama i posredniku Metjuu Nimicu zahtevajući da predlog “Gornja Makedonija”, bez prevoda, bude odbačen kao neprihvatljiv “jer isključuje Albance, drugu po veličini zajednica u zemlji.”

Posrednik UN u sporu Atine i Skoplja oko imena makedonske države Metju Nimic izjavio je ranije da nema smisla da se još dugo čeka na rešenje problema.

Kako je kazao posle sastanka sa grčkim zvaničnicima, ti problemi više od četvrt vijeka opterećuje odnose dvije zemlje i koči Makedoniju na putu ka EU i NATO.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!