Ambasadi SAD-a neshvatljivo da niko nije osuđen na zatvor zbog paljenja njihove zgrade

#ExYu #AmbasadaSad #Beograd #PaljenjeZgrade

srb-paljenje-ambasade.jpg

Ambasada SAD u Beogradu navela je u saopštenju, reagujući na izricanje presude optuženima za paljenje njihove zgrade 2008. godine, da je “teško shvatiti” da je ishod devetogodišnjeg procesa da nijedan optuženi nije osuđen na zatvorsku kaznu.

Kako su istakli, podržavaju vladavinu prava i istovremeno traže da pravda bude zadovoljena u ovom slučaju.

“Primili smo na znanje presudu koju je danas doneo Viši sud u Beogradu. Teško je shvatiti da je bilo potrebno devet godina da bi se stiglo do presude u slučaju koji je povezan sa imovinskom štetom od skoro pola miliona dolara i sa smrću jedne osobe, a da je konačni ishod da nijedan od sedmoro optuženih, od koji je četvoro u prisustvu pravnih zastupnika priznalo da su učestvovali u ozbiljnom prekršaju, nije osuđen na zatvorsku kaznu”, navodi se u saopštenju Ambasade.

Podsjećaju da je, prema međunarodnom pravu, zemlja domaćin odgovorna da štiti strana diplomatska predstavništva i istovremeno navode da se srpska policija 2008. godine povukla sa svojih uobičajenih punktova u blizini Ambasade SAD, samo nekoliko trenutaka prije napada.

“Oni koji su odgovorni za taj korak nikada nisu za to odgovarali, i napominjemo da se još uvjek ne postupa po slučaju koji je Tužilaštvo podnijelo protiv pet optuženih policijskih oficira u maju”, ističe se u reagovanju Ambasade SAD.

U slučaju paljenja ambasade SAD u Beogradu, Dejan Vučković, Dragan Marinkov, Marko Novitović osuđeni su na šest mjeseci uslovno, s rokom provjere od dvije godine. Milan Tomas je osuđen na pet mjeseci, takođe s rokom provjere od dvije godine, dok su preostali oslobođeni zbog nedostatka dokaza.

Presuda optuženima za paljenje zgrade Ambasade SAD u Beogradu 2008. poslije protesta “Kosovo je Srbija”, izrečena je danas u Višem sudu u Beogradu.

Sedmorica optuženih su se teretila da su ispred tadašnje zgrade Ambasade SAD u Ulici kneza Miloša, u centru Beograda, izazvali opasnost za život ljudi i imovinu, pošto su poslije mitinga organizovano došli i gađali zgradu kamenicama, bakljama i drugim predmetima, i izazvali požar.

Oslobođeni optužbe su Đorđe Tomin, Nikola Kosanović, Filip Backović. Svi su, uključujući i osuđene, tokom suđenja istakli da nisu krivi i da očekuju oslobađajuću presudu.

Oni su na prvom suđenju bili osuđeni na uslovne kazne od šest do 10 mjeseci zatvora, ali je Apelacioni sud poništio taj dio presude “jer je izreka presude nerazumljiva i protivrječna sama sebi”.

Izvor: Cafe Del MontenegroŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!