„Balkan – dio rješenja u Evropi budućnosti“

Izvršna direktorica Evropskog Fonda za Balkan (EFB) Hedvig Morvai kaže da Deklaracija o evropskom partnerstvu s Balkanom donosi svježe ideje o suštinskoj transformaciji našeg regiona, o ulozi koju bi Evropska unija (EU) trebalo da ima u tom procesu i o Balkanu koji treba da postane dio rješenja u Evropi budućnosti.

.Foto: .

Oko dvije stotine svjetski poznatih i uticajnih ličnosti danas i sjutra u Beogradu učestvuju na skupu kojim se obiježava desetogodišnjica postojanja Evropskog Fonda za Balkan.

Ovaj događaj bio je prilika da se predstavi i potpiše Deklaracija o partnerstvu Evrope i Balkana, važan dokument koji su zajednički formulisali regionalni i evropski stručnjaci.

Izvršna direktorica EFB-a Hedvig Morvai, kaže da će događaj biti pravo mjesto i vrijeme za slanje poruke o nužnosti obnavljanja i jačanja partnerstva između Evrope i Balkana.

„Deklaracija o ovom partnerstvu, koju su kreirali ljudi koji utiču na političke, geostrateške i ekonomske odnose u Evropi i svijetu donosi svježe ideje o suštinskoj transformaciji našeg regiona, o ulozi koju bi EU trebalo da ima u tom procesu i o Balkanu koji treba da postane dio rješenja u Evropi budućnosti“, ocijenila je Morvai.

Nakon dugogodišnjeg i riskantnog zapostavljanja ovog regiona, uspona autoritarizma i destruktivnog uplitanja stranih sila, kaže se u Deklaraciji, Evropska unija (EU) je nedavno shvatila nužnost hitnog ubrzanja reformi i završavanja procesa proširenja EU na Zapadni Balkan.

.Foto: .

Da bi obnovljena pažnja proizvela konkretne rezultate, potrebno je uložiti dodatne zajedničke napore, koji podrazumjevaju i uspostavljanje novog evropskog partnerstva sa Balkanom.

Ključna ideja ovog dokumenta jeste da Evropska unija i Balkan treba da rade na stvaranju „novog zajedništva“, utemeljenog na strategiji koja počiva na četiri glavna stuba: intenzivnija saradnja EU sa Balkanom; sistematičniji napori u promovisanju kulture učenja i usavršavanja na svim nivoima obrazovanja radi unapređenja ljudskog kapitala; iskreno i trajno regionalno zbližavanje i konačno – ostvarivanje vizije tješnje saradnje u različitim oblastima politike Evropske unije, prilagođene konkretnim potrebama.

Drugog dana skupa, kroz niz dinamičnih panela i sesija, veliki broj govornika, kao i alumnista Evropskog fonda za Balkan, diskutovaće o idejama kroz koje se može najbolje odgovoriti na izazove sa kojima se suočava naš region i o tome kako vide njegovu evropsku budućnost.

Evropski fond za Balkan je inicijativa evropskih fondacija koje vode i podržavaju programe, projekte i organizacije usmjerene na jačanje demokratije, na podsticanje evropskih integracija kao i na afirmisanje uloge Zapadnog Balkana u rješavanju izazova koji se javljaju u Evropi.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!