BiH: Stradalo pet rudara u jami “Raspotočje”, 29 evakuisano

By Balsa Knezevic

0509rudnik


P
et rudara stradalo je u zeničkom Rudniku mrkog uglja „Raspotočje“ nakon zemljotresa koji je juče pogodio Zenicu. Od 34 zatrpanih rudara evakuisano je 29.

Akcija spasavanja rudara počela je juče, ubrzo nakon obrušavanja u rudniku „Raspotočje“, a sve vrijeme se tvrdilo da su rudari u dobrom stanju i sa dovoljno vazduha da prežive dok spasilačke ekipe ne stignu do njih.

Sedin Husić, predsjednik Sindikata rudara Federacije BiH je rekao prisutnim novinarima da prema informacijama koje je on dobio od pripadnika spasilačkih četa, odnosno njegovih sindikalnih kolega koji su bili u spasilačkim timovima i gotovo cijelu noć prokopavali put do zarobljenih rudara, pet rudara nije preživjelo gorski udar u zeničkom Rudniku mrkog uglja „Raspotočje“.

Kako javlja Dnevni Avaz, novinarima je potvrđena smrt četvorice rudara, dok je peti još uvijek u jami i nedostupan spasiocima. Ovo je potvrdio Mirsad Kebo, potpredsednik Federacije BiH.

Do urušavanja jamskih prostorija došlo je zbog pritiska nastalog posle zemljotresa snage 3,4 stepena Rihterove skale koji je pogodio Zenicu u četvrtak popodne.

U rudniku su 34 rudara bila zarobljena više od 20 sati nakon jučerašnjeg blažeg zemljotresa koji je prouzrokovao urušavanje jame. Rudari su bili zarobljeni na dubini od oko 800 metara.

Spasilačke ekipe su od juče i tokom noći pokušavale što prije da prodru do zarobljenih rudara.

Tokom današnje evakuacije 29 preživjelih rudara, ispred rudnika su se okupili prijatelji, članovi porodica, mediji. Preživjeli rudari su iz jame izašli crni po licu od zemlje i gasova, a plakali su prilikom susreta sa najbližima.

Svi rudari su prevezeni u zeničku Kantonalnu bolnicu na dijagnostiku i preglede.

Porodice pet rudara, koji nisu preživjeli i još nisu izvučeni iz jame, nalaze se ispred rudnika, iščekujući u nevjerici informacije o njihovim posmrtnim ostacima.

Nesreće u jami Raspotočje događale su se i ranije, a samo ove godine desila su se tri puta obrušavanja zemlje kada je povređeno više desetina rudara.

Prosječna plata rudara u BiH je oko 300 eura, a radnici su više puta protestovali tvrdeći da silaze u okna bez ikakve zaštite, no protesti nisu izazvali reakciju vlasti.

Izvor: Analitika

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!