DRAMA U RUDNIKU: Zatrpano 34 ljudi kod Zenice, spasioci napreduju do rudara (VIDEO)

By Suzana Kapetanović

rudn0509ik-zenica2


U
jami Raspotočje nalazi se zatrpano 34 rudara, a ne osam kako je ranije javljeno, svi su živi, a napori na njihovom spašavanju daju već prve rezultate, javila je rano jutros Fena.

Pripadnici četa za spasavanje i tehničkog tima koji rade u jamskim prostorijama dobro napreduju prema mjestu gdje se nalazi grupa rudara.

„Ekipe koje rade u jami napreduju bolje nego što smo očekivali i narednih nekoliko sati može se očekivati da će prvi rudari izaći napolje“, izjavio je Esad Ćivić, direktror zeničkog Rudnika, u razgovoru sa članovima porodica, kolega i predstavnicima medijskih kuća.

Zatočeni rudari su u dobrom stanju imaju dovoljno vazduha jer su sistemi ventilacije su i pored „gorskog udara“ osposobljeni i rade.
Između prostora do kojeg dolaze spasilačke ekipe do rudara, koji su zarobljeni u jami, nalazi se oko 80 metara hodnika zatrpanog ugljem i kamenjem.

Dio treće smjene je sišao u jamu sa spasilačkim timovima i radi na sanaciji podzemnih prostorija kako bi došli do svojih kolega.

Od tehničkog tima Fena je saznala da je u jami zabilježena minimalna prisutnost opasnog gasa metana.

Zeničkim rudarima u pomoć su stigle specijalizovane ekipe četa za spasavanje iz rudnika Breza, Kakanj i Đurđevik, koje će pomagati u izvlačenju rudara iz jame.

Članovi porodica su telefonskom linijom razgovarali sa većim brojem rudara koji se nalaze u jami koji su, takođe, preduzeli aktivnosti na uklanjanju materijala iz svog pravca.

Najveći dio posla u spasavanju obavlja se ručno, jer je najveći dio postrojenja u ovom dijelu jame oštećen i onesposobljen za upotrebu.

Sve vrijeme dok traje borba za spasavanje rudara pored velikog jamskog izvoznog okna, preko kojeg se ulazi u jamske hodnike, dežuraju medicinski timovi hitne pomoći.

Na odjeljenjima zeničke Kantonalne bolnice, takođe, sve je spremno za eventualni prihvat rudara nakon izlaska iz jame.

Ove godine u jami Raspotočje zabilježena su tri veća „gorska udara“, sva tri uzrokovana zemljotresom koji je pogodio šire područje Zenice.

Prvi je bio 31. marta, kada je povrijeđeno 11 rudara, a drugi 12. avgusta kada je povrijeđeno pet rudara.

Jučerašnji „gorski udar“ je treći ove godine prouzrokovan zemljotresima koji su se dogodili samo koji minut ranije prije „gorskih udara“.

„Gorski udari“ najviše su se osjetili na velikim dubinama na dubinskim kotama preko 700 metara. Tokom ova tri jača „gorska udara“ napravljena je velika materijalna šteta na jamskoj mehanizaciji, grabuljarima, transporterima i transportnim trakama, sistemima podgrada i instalacijama.

blic.rs

Izvor: Analitika

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!