„Meho beton“ je dječak čudo: Zbog njega bi se mogla mijenjati medicinska literatura

Mehmed Šabić, 12-godišnji dječak iz Gračanice u Bosni i Hercegovine poznat je kao dječak čudo zbog kojeg bi se mogla mijenjati medicinska literatura.

U nesreći u skučenoj radionici, u vatrenoj eksploziji zaradio je jake opekline tijela, 70 odsto tijela. Dok je rezbario ime svoje simpatije na komadić daske, pogriješio je jedno slovo, a grešku je želio ispraviti benzinom.

Planirao je svoj rad da polije benzinom i zapali kako bi daska potamnila, no nije razmišljao da bi pritom moglo doći do eksplozije.

U radionici se stvorila takva temperatura da mu je koža izgorjela, a on je udahnuo vreli vazduh, pri čemu su nastala brojna unutrašnja oštećenja.

Ljekari u Tuzli su mu dali jedan odsto šanse za preživljavanje.

A onda se „Meho beton“ kako ga zovu, u bolnici u Klaićevoj, na svoj 12. rođendan probudio iz kome i otvorio oči.

Prve riječi koje je izgovorio bile su: „Nema predaje!“

Komunicirao je treptajima, pokušao micati prstima i nije odustajao. Nakon toga nastavio je nizati pobjede, napravio prve korake, uskoro i plesne, te stekao reputaciju glavnog zabavljača na odjeljenju.

Meho danas vježba noge i ruke, iako mu je svaki pokret bolan, a sve dodatno otežava činjenica da mu koža stalno mora biti masna.

Njegovi su se roditelji pak preselili u Zagreb kako bi ga zajedno s ljekarima mogli svakodnevno njegovati.

„On 24 sata dnevno mora biti heroj. On se sad mora boriti za svaki pokret, ožiljci su sad to sve stegli. Za glavu, za ruke, za svaki pokret on se mora boriti. Svaki zalogaj za njega je borba“, priča Mehin otac.

Uprkos strašnim bolovima Meho planira šta će da uradi kad izađe iz bolnice, da sjedne na motor.

Izvor: Dnevnik.hr


Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!