Spašavanje zarobljenih rudara

By Suzana Kapetanović

0509rudnik


Spašavanje rudara iz jame rudnika Raspotočje koji su zarobljeni u jednoj od jamskih prostorija trajalo je do kasno u noć. Svi se osjećaju dobro, a spasilačke ekipe rade na otkopavanju materijala kako bi izvukli rudare na sigurno.

Podsjetimo, juče oko 16.30 u rudniku Raspotočje dogodio se „gorski udar“ uzrokovan zemljotresom koji je pogodio Zenicu. Došlo je do obrušavanja materijala, te je u jednoj jamskoj prostoriji ostalo zarobljeno osam rudara, piše Klix.

Na mjesto nesreće odmah su stigle ekipe Hitne pomoći Zenica, porodice i uprava rudnika. Takođe, oformljene su čete za spašavanje koje su krenule s otkopavanjem jame.

U pomoć stigli i rudari iz Breze, potvrdio je predsjednik Sindikata RMU „Zenica“ Mehmed Oruč.

On je kazao kako su rudari stigli kako bi pomogli u otkopavanju zarobljenih rudara u rudniku, te da se očekuje dolazak rudara iz Kaknja i iz Ugljevika, koji su takođe ponudili se da pomognu u iskopavanju nanosa, kako bi se što prije spasili zarobljeni rudari.

Esad Čivić, direktor Rudnika mrkog uglja Zenica, je kazao da se radi na uspostavljanju transportne trake koja će materijal, koji je zatrpao ulaz u jamu, brže izbaciti vani.

„Nadam se da će se to desiti čim prije“, rekao je on.

On je potvrdio da su rudari dobro i da im se doprema kiseonik posebnim cijevima, te istakao kako se dužina nasipa kojeg treba otkopati procjenjuje na tridesetak metara.

„Ipak se nadamo da je toga dosta manje“, dodao je.

Spasilačke ekipe uspostavile su komunikaciju sa ovim rudarima, a u cijelom sistemu jamskih prostorija jame Raspotočje uspostavljena je normalna cirkulacija vazduha. Ovo je vrlo važan detalj jer je jama Raspotočje poznata kao jedna od opasnijih metanskih jama, javlja FENA.

Akcija spašavanja trajala je do kasno u noć.

U rudnik su stigli i Elvedin Grabovica, direktor JP Elektroprivreda, te premijer FBiH Nermin Nikšić.

U današnjem „gorskom udaru“ povrijeđena su dvojica rudara. Oni su odmah prevezeni u Kantonalnu bolnicu Zenica i dobro se osjećaju.

nezavisne.com

Izvor: Analitika

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!