Cipras: Skoplje mora da se odrekne istorije koji joj ne pripadaju

aleksis-cipras-tanjug-ap-Petros-Karadjias.jpg

Grčki premijer Aleksis Cipras poručuje da Makedonija mora prihvatiti novi naziv koji će značiti kraj spora, ali tako da to rješenje uvaži grčki stav.

“Skoplje mora da se odrekne naziva i istorije koji joj ne pripadaju”, naveo je Cipras na sastanku njegove stranke Siriza.

On vjeruje da je sastavljen naziv za spoljnu i unutrašnju upotrebu, za koje su neophodne ustavne promjene, okvir koji garantuje zatvaranje problema.

Za Stavrosa Teodorakisa, lidera grčke stranke Reka, naziv Gornja Makedonija bez prevoda na grčki predstavlja prihvatljivo rješenje, prenose makedonski mediji. Premijer Turske Binali Jildirim tokom sastanka sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevim upozorio je da je “pogrešno da Grčka diktira zvanični makedonski naziv”.

Zaev je poručio da će rješenje koje bude odgovaralo EU i NATO biti pogodno i za Makedoniju. On je ranije rekao da je Makedonija spremna za naziv sa geografskom odrednicom bez promjene Ustava.

Makedonija i Grčka su 25 godina u sporu u vezi sa nazivom te bivše jugoslovenske republike. Nakon dugotrajnih pregovora koji se odvijaju pod pokroviteljstvom UN, obje zemlje odlučne su da se do ljeta to pitanje riješi.

Na poslednjem sastanku 17. januara u Njujorku medijator UN Metju Nimic izašao je sa setom sugestija i predloga, ocijenivši da je na vidiku rješenje dugogodišnjeg spora između Grčke i Makedonije.

Makedonski i grčki ministri spoljnih poslova Nikola Dimitrov i Nikos Kozijas sastali su se sinoć u Beču, a tema razgovora bila je nacrt dogovora o konačnom rješenju.

Prema makedonskim medijima, današnji susret Dimitrova, Kozijasa i Nimica biće ključan za konačnu odluku u sporu, jer je na stolu sastavljen naziv sa geografskom odrednicom, ali uz očuvanje svih aspekata međusobnih odnosa.

Pregovori će do kraja nedjelje biti nastavljeni u Sofiji.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!