Darvin ili Gospod- rasprava na Saboru SPC

#ExYu #DarvinovaTeorija #SaborSpc

patrijarsija-beograd-viki.jpg

Zasijedanje Sabora SPC počelo je napadom na episkopa Maksima i profesore Bogoslovskog fakulteta potpisnike apela protiv peticije za ukidanje Darvinove teorije, piše Blic.

Zasijedanje Sabora SPC započelo je u ponedjeljak, ali se na jednom zasijedanju umjesto sabornosti sve pretvorilo u netrpeljivost i nerazumijevanje.

Najprije je, tvrdi taj list, meta bio vladika zapadnoamerički Maksim, koji je zajedno s kolegama sa Bogoslovkog fakulteta uputio apel protiv peticije kojom se traži ukidanje Darvinove teorije iz školskog sistema.

To je u nekim crkvenim krugovima shvaćeno kao vjerovanje potpisnika iz SPC u Darvinovu teoriju postanka. Iznenađenje je, dodaje list, bilo što su sudeći po dešavanjima na Saboru, to shvatile i neke vladike ili im je taj apel bio povod za napad na vladiku Maksima.

Priprema terena za napad na vladiku Maksima, navodi dalje Blic, počela je i prije zasijedanja Sabora, kada su profesori Bogoslovskog fakulteta opomenuti da su napravili grešku kada su se javno oglasili stavom koji se protivi ukidanju Darvinove teorije. Oni su zbog toga okarakterisani kao oni koji ne vjeruju u Sveto pismo i svoju vjeru u Gospoda.

Polemika je potom nastavljena i na zasijedanju Sabora, mimo dnevnog reda, a vladika Maksim je označen kao darvinista- što praktično znači da on vjeruje da je čovjek nastao od majmuna, a ne od Gospoda, čemu uči Crkva.

Najglasniji je bio vladika Amfilohije, a rasprava je došla dotle da je zatraženo da se analizira riječ po riječ iz pomenutog apela protiv ukidanja Darvinove teorije, dodaje Blic.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!