Dimitrov: Nadamo se da smo ubijedili EU da počne pregovore

#ExYu #Makedonija #NikolaDimitrov

makedonija-zastava.jpg “ />

Makedonija se nada da je uradila dovoljno da ubijedi Evropsku uniju da počne pregovore o pristupanju, dok se četvrt vijeka dug spor sa Grčkom nastavlja. To je izjavio makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov.

Dimitrov je za Rojters rekao da Grčka nije odmah prihvatila predlog Makedonije od prošlog mjeseca da upotrebljava ime Bivša jugoslovenska Republika Makedonija, kao u drugim međunarodnim tijelima.

“Ukoliko ostvarimo dovoljno u smislu reformi kod kuće, nadamo se da ćemo dostići taj stadijum (za početak pregovora o pristupanju EU) i istovremeno postići dogovor oko pitanja imena”, rekao je Dimitrov.

Britanska agencija podsjeća da je Grčka uložila veto na pokušaj Makedonije da se pridruži EU i NATO jer smatra da naziv Makedonija nagovještava teritorijalne pretenzije nad istoimenom sjevernom oblašću Grčke.

Kako je dodao, do članstva u NATO treba doći kroz pregovore. On smatra da je potrebno da Atina vidi Makedoniju kao saveznika.

“Na duže staze, takođe je u interesu Grčke da za susjeda, na svojoj sjevernoj granici, ima zemlju u kojoj vlada zakon”, ocijenio je šef makedonske diplomatije.

Dvije strane trebalo bi da se opet sastanu kasnije ovog mjeseca u Generalnoj skupštini UN u Njujorku.

Kakav god bio ishod, ukazuje Rojters, Makedonija želi da EU pristane da bar počnu pregovori u pristupanju, koji mogu trajati godinama.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!