Dodik: Izetbegović je prolupao sa revizijama tužbe

#ExYu #BakirIzetbegović #BosnaIHercegovina #MiloradDodik #RepublikaSrpska #RevizijaTužbe

02_03_milorad_dodik.jpg

Nakon što je predsjedavajući Predsjedništa Bosne i Hercegovine iz reda Bošnjaka Bakir Izetbegović juče u intervjuu zua N1 izjavio da bi ponovo ušao u postupak revizije presude protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da je “on prolupao sa tim svojim revizijama”.

“Izetbegović je urušio institucije BiH. To što imaju potrebu da pričaju o reviziji tužbe protiv Srbije je njihov problem i njihova frustracija da održe princip žrtve”, tvrdi on.

Kako navodi, kada Izetbegović tvrdi da bi ponovo pokrenuo reviziju tužbe nije to priča samo o stavu Bošnjaka, već je to upereno i na Srbiju.

“Bošnjački političari imaju patološku mržnju prema svemu što je srpsko pogotovu RS. Moram im reći da postoje države i Srbija i RS i imaće probleme sa takvim inicijativama. Zato sam u pravu kad kažem da mislim da je prolupao ako misli da može da pokreće bilo šta pred međunarodnim sudom. Procedure kažu da mora da postoji saglasnost tri člana Predsjedništva. Izetbegović je protiv srpskih nacionalnih interesa”, kaže Dodik za N1.

Pročitajte još:   Humanitarci na Kosovu i u Bosni učestvovali u trgovini robljem

Govoreći o mogućem referendumu o samostalnosti RS, Dodik je rekao da ne želi da isključi pravo svog naroda da suvereno odlučuje o svojoj poziciji, a na pitanje da li će se kandidovati za mjesto srpskog člana predsjedništva BiH, kaže da je to daleka tema.

“Obavijestiću vas kad se budem odlučio na takav korak. Ako to nije moguće ne vidim zašto bi bila isključena mogućnost da svaki od naroda upražnjava pravo kome je svakome dato, a to je pravo na samooopredjeljenje. Na našem dnevnom redu nije nikakava secesija, to niko od nas ne traži, ni Srbija ni Rusija. Sjedio sam s Putinom, on to nikad nije tražio, to je laž. Zvanični ruski stav je dejtonska BiH”, smatra Dodik.

Kako kaže o referendumu ne vrijedi razgovarati ni hipotetički, jer se, kako navodi, uvijek to isključi i onda se govori o stavu koji nije takav.

Pročitajte još:   BiH trajno napustio svaki peti stanovnik

Dodik ističe da se zalaže da svaki narod ima pravo da koristi član povelje Ujedinjenih nacija koji govori o samoopredjeljenju.

“To je fer, a ne držati nas u zatvoru koji se zove BiH, koji ničemu ne služi. Nema nijednog projekta od kog je koristi imala RS. RS nije u dužničkom ropstvu i suvereno vlada svojim dugom. RS ne uzima novac za budžetsku potrošnju, uzima kredite da gradi autoputeve. Najmanji problem je oko politike, a najveći problem je ekonomija”, zaključio je on.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!