Državljanin CG uhapšen zbog ratnih zločina u Hrvatskoj

#ExYu #Hapšenje #Hrvatska #RatniZločini

jutarnjiprovodnjenje.jpg

Bivši oficir JNA Čedomir Borojević (54), državljanin Crne Gore i Hrvatske priveden je u splitsko-dalmatinsku policijsku upravu zbog sumnji da je počinio ratni zločina protiv civilnog stanovništva, prenosi Jutarnji.hr.

Borojević je uhapšen na graničnom prelazu Karasovići između Hrvatske i Crne Gore, na osnovu raspisane potjernice PU šibensko-kninske, a nakon što je pritvoren, Županijsko državno tužilaštvo u Splitu donijelo je rješenje o sprovođenju istrage, piše hrvatski portal.

Istražni sudija splitskog Županijskog suda prihvatio je zahtjev i Borojeviću odredio istražni zatvor zbog opasnosti da mi mogao pobjeći. Omogućeno mu je da se brani sa slobode ukoliko plati kauciju u iznosu od 300 hiljada kuna.

Čedomir Borojević, inače, penzionisani kapetan bojnog broda bivše JNA, sumnjiči se da je tokom napada JNA na Šibenik od 16. do 18. septembra 1991. godine, kao zapovjednik 20. Graničnog mornaričkog diviziona 8. Vojnopomorskog sektora JNA komandovao posadi patrolnog čamca da se napadne Šibenik bez biranja ciljeva, paljbom iz svog raspoloživog oružja po civilnim objektima i civilima, s ciljem zastrašivanja i zauzimanja grada.

Prema njegovim naređenjima, kako se sumnja, iz vojnog broda je otvorena paljba iz topova tipa Bofors kalibra 40 milimetara i tom prilikom je došlo do ugrožavanja život građana i velikie materijalne štete na stambenim i privrednim objektima.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!