„EU blaga prema Prištini“

#Kosovo

Bivši ambasador SAD u Beogradu Vilijam Montgomeri izjavio je da Evropska unija nije izvršila dovoljno jak pritisak na Prištinu da ispuni svoje obaveze.

Montgomeri je dodao da bi Srbija trebalo da u pregovorima sa EU, u okviru poglavlja 35, obustavi sve dok kosovska strana ne sprovede svoj dio dogovorenog.

On je, takođe, rekao da na višim nivoima vlasti u Vašingtonu ne postoji veliko interesovanje za Balkan, dodajući da nije siguran ni da bi predsjednik SAD Donald Tramp mogao ovaj dio svijeta da pronađe na mapi.

„Mislim da, nažalost, EU nije dovoljno pritisla (Albance) da to urade, a istovremeno vrše pritisak na Beograd da učini sve više i više. Tužna stvarnost je što je poglavlje 35 u pregovorima sa EU bilo prvo poglavlje koje je otvoreno i biće posljednje“, rekao je Montgomeri.

Prema njegovim riječima, to znači da će Srbija do kraja procesa biti suočena sa sve više zahtjeva.

„Možda je ovo nediplomatski, ali bih vašem predsjedniku savejtovao da se zahvali i kaže da namjeravate da radite ono što je vaš dio, ali sve dok Priština ne sprovede ovaj važan dio sporazuma koji je potpisan prije nekoliko godina, vi nećete više ništa da radite. ‘Nemojte sa nama ni razgovarati o Kosovu dok sve ostane kako jeste odnosno sve dok Priština i Kosovo ne sprovedu ovaj važan dio sporazuma’ – to bih uradio da sam na mjestu vašeg predsjednika“, rekao je Montgomeri.

Izvor: Radio Televizija Crne GoreŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!