Fond podržava razvoj malih preduzetnika

#Efse

Evropski fond za jugoistočnu Evropu (EFSE), čiji kapital iznosi više od milijardu eura, nastaviće da obezbjeđuje podršku preduzetnicima kroz kreditiranja malih preduzeća u regijama u kojima posluje, sa fokusom na jačanje startup okruženja.

EFSE, fond koji osigurava mikrofinansiranje, ove godine održava konferneicju u Splitu u Hrvatskoj, čiji je moto Omogućavanje finansijske uključivosti, startupa i preduzetništva.

„Ova područja predstavljaju prirodno širenje interesovanja ovog fonda, koji je primarno usmjeren na mala preduzeća, stvaranje novih poslova i privredni rast“, navodi se u saopštenju.

Ovogodišnji sastanak pruža jedinstvenu priliku za razgovore na visokom nivou o aktuelnim izazovima s kojima se susreću finansijska industrija i preduzetnici. Među učesnicima su brojni guverneri narodnih banaka, vodeći rukovodioci iz bankarskog sektora i mikrofinansijske industrije, kao i glavni menadžeri iz lokalnih i međunarodnih razvojnih organizacija.

Glavne teme, koje su predstavili razni stručnjaci sektora, obuhvataju ideje kako finansijsko-tehnološka rješenja mogu pomoći mikro i malim preduzetnicima, kao i metode za jačanje startup okruženja.

Pročitajte još:   Hladan tuš Dodiku u Hrvatskoj, policija mu razoružala ljude

Predsjednik Upravnog odbora EFSE-a, Christoph Tiskens, rekao je da Fond ima ključnu ulogu u poboljšanju života u regijama u kojima posluje.

„EFSE-ovo finansiranje za male i srednje preduzetnike, kao i domaćinstava s nižim prihodima, promoviše lokalni i regionalni prosperitet, podržavajući one koji žele da prošire svoje poslovanje, radnu snagu ili da poboljšaju životne uslove. Naše novo usmjerenje na nova poslovanja takođe doprinosi stvaranju novih radnih mjesta, kao i razvoju privrede na tržištima gdje Fond posluje“, naveo je Tiskens.

EFSE i njegova razvojna jedinica su tokom prošle godine pokazali svoju predanost novim preduzećima u organizovanju i promovisanju niza događaja koji podstiču razvoj preduzetnika. U novembru je razvojna jedinica održala prvo takmičenje za nove finansijsko-tehnološke kompanije – Fincluders Startup Challenge privukao oko 100 prijavljenih s proizvodima koji razvijaju finansijsku uključivost, pri čemu je 15 finalista predstavilo svoje ideje stručnjacima u industriji u Berlinu.

Pročitajte još:   Dodik će se kandidovati za člana predsjedništva BiH

„Kao pokretač finansiranja za 860 hiljada malih preduzeća i stambenih kredita vrednosti 5,9 milijardi eura, od svog osnivanja EFSE je direktno doprinio poboljšanju pristupa finansijama za stotine hiljada mikro i malih preduzetnika i domaćinstava s niskim prihodima na 16 tržišta jugoistočne Evrope i istočne evropske regije“, rekli su iz EFSE-a.

Fond je od osnivanja 2005. godine osigurao kredite gotovo 100 svojih partnerskih institucija za kreditiranje u regijama u kojima posluje. Na dan 31. decembra 2016. godine portfelj investicija EFSE-a iznosio je 924,3 miliona eura, koja su trenutno na raspolaganju za finansiranje više od 160 hiljada kredita ukupnim iznosom od milijardu eura.

Osnivač Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu (EFSE) je KfW Njemačka razvojna banka, a dodatnu finansijsku podršku daju njemačko Federalno ministarstvo za privradnu saradnju i razvoj (BMZ) i Evropska komisija. Cilj Fonda je briga za ekonomski razvoj i napredak u Albaniji, Jermeniji, Azerbejdžanu, Bjelorusiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Makedoniji, Kosovu, Gruziji, Moldaviji, Crnoj Gori, Rumuniji, Srbiji i Turskoj.

Pročitajte još:   Radnik Doma za djecu bez roditelja silovao djevojčicu od 12 godina

Fondom upravlja Oppenheim Asset Management Services, a savjetnik fonda je njemački Finance in Motion GmbH.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!