Gore palme, ugroženi hoteli

#Hrvatska

U noći između subote i nedjelje kod Makarske u Hrvatskoj izbio je veliki požar. Ugroženi su hoteli na tom području, zbog čega su turisti evakuisani.

Hrvatska agencija Hina javila je da je požar izbio u Gornjoj Podgori kod Makarske, kao i da je obuzdan kod mjesta Podgore gdje su odbranjene kuće i hotel.

Međutim, vatra se širi prema šumi Parka prirode Biokovo, potpomognuta jakim vjetrom koji otežava rad više od 200 vatrogasaca sa stotinak vozila.

Zbog jake bure uz udare i preko 100 kilometara na sat, požar se iz Gornje Podgore za samo dvadesetak minuta primakao prvim kućama i hotelima.

Iz hotela „Sirena“ ispred kojeg su gorjele palme, zbog opasnosti od vatre evakuisani su gosti, kao i dio stanovnika Podgore čijim je kućama zaprijetila vatra.

Požar se i dalje širi prema borovoj šumi između Podgore i Tučepa, nedaleko puta Makarska-Vrgorac, kao i prema šumi Parka prirode Biokovo.

Veliki požar gasi više od 200 vatrogasaca s više od stotinak vozila iz svih dobrovoljnih vatrogasnih društava s Makarskog primorja i s područja Splitsko-dalmatinske županije. U pomoć su nakratko pritekla tri vatrogasna aviona, ali su se zbog prejakog vetra vratili u bazu.

Zbog požara su zatvoreni Jadranska magistrala između Tučepa i Podgore i neki drugi putevi, a od Splita do Ploča se putuje zaobilazno.

Zbog opasnosti su isključeni 110 kW i 35 kW dalekovod, kao i niskonaponska mreža, te je Podgora od jutros bez električne energije.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!