Grabar Kitarović poručila da Hrvatska željno iščekuje Putina

putin-kolinda.jpg

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da se nada da će ruski predsjednik Vladimir Putin doći u posjetu Hrvatskoj.

Ona je ocijenila da bi ta posjeta donijela korist čitavoj jugoistočnoj Evropi.

“Željno iščekujemo Putina u Zagrebu”, rekla je ona u intervjuu za moskovski “Komersant” podsjetivši da je Putina već pozvala prošle godine tokom boravka u Sočiju a ponovila ove u Moskvi.

“To bi bila prva zvanična posjeta ruskog predsjednika Hrvatskoj i smatram da je sada pravo vrijeme za nju”, rekla je Grabar Kitarović.

Kakav je odnos Hrvata prema Rusima najbolje se moglo vidjeti tokom Svjetskog prevenstva u Rusiji, kaže hrvatska predsjednica, dodajući da bi korist od posjete imali ne samo Rusija i Hrvatska već i čitava jugoistočna Evropa.

Konkretan datum posjete zavisi od obaveza dvoje predsjednika, ali Grabar Kitarović dodaje da je Putinu s tim u vezi rekla da dođe kad god mu to bude odgovaralo.

Kako kaže, Hrvatska je članica NATO i EU, zalaže se za poštovanje međunarodnog prava i poštovanje Minskih sporazuma, ali u isto vrijeme smatra da je dijalog sa Rusijom neizbježan.

Posebno joj je važna uloga Rusije u jugoistočnoj Evropi, to što je Rusija garant Dejtonskog sporazuma i što podržava teritorijalnu cjelovitost Bosne i Hercegovine.

Ona je dodala da podržava proširenje NATO, naglasivši da taj proceš nije uperen protiv Rusije.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!