Grabar-Kitarović se žalila EU na Sloveniju

#KolindaGrabarKitarović

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović upozorila je evropske čelnike da je Slovenija strogim kontrolama na granicama uzrokovala višesatne zastoje i pozvala ih da se na granicama Hrvatske i drugih država članica EU hitno omogući nesmetan protok ljudi i roba, kao i dosada.

(foto: AA)

U pismu predsjednicima Evropskog vijeća, Evropskog parlamenta i Evropske komisije Donaldu Tusku, Antoniu Tajani i Žan Klod Junkeru, hrvatska predsjednica upozorava da je evropska uredba o strogim kontrolama već u prvom slučaju primjene, za vrijeme pojačanog broja prelazaka granice tokom Vaskrsa, ukazala na nekoliko problema i boji se da bi takvo postupanje ljeti moglo negativno utjecati na dolazak gostiju u Hrvatsku, prenosi Hina.

Grabar-Kitarović u pismu navodi da je način na koji je Slovenija primijenila uredbu uzrokovao višesatne zastoje na graničnim prijelazima s Hrvatskom. Državljani članica EU, suočeni s uvođenjem dodatnih kontrola na granici između Hrvatske i Slovenije, iskazali su nezadovoljstvo takvom novom praksom, posebno dužinom čekanja na graničnu kontrolu, piše u pismu objavljenom u četvrtak na sajtu Kabineta predsjednice Hrvatske.

„Moram naglasiti kako se državljani Hrvatske ovih dana pitaju kako to da im je bilo lakše ući u Sloveniju i u EU dok Hrvatska nije bila članica Unije nego sada kada jeste. To je zaista apsurd!“, isakla je Grabar-Kitarović.

Kaže da je takvo postupanje Slovenije „u hrvatskoj javnosti stvorilo utisak ostvarenja neodgovornih najava nekih slovenskih političara kako Slovenija može prema Hrvatskoj poduzeti određene mjere i onemogućiti dolazak turista kao odgovor, svojevrsno sredstvo prisile ili retorzije, na stajalište Hrvatske u vezi arbitražnog postupka koji Hrvatska smatra nepovratno kompromitiranim i iza nas“.

„Osim toga, pribojavam se kako bi očekivanje jednakog postupanja na unutrašnjim granicama EU-a, posebno između Hrvatske i Slovenije, za vrijeme nadolazećih ljetnih praznika moglo imati značajnog učinka na odluku mnogih državljana članica Unije, tradicionalnih gostiju koji u velikom broju dolaze upravo automobilima, i ove godine otići na ljetovanje u Hrvatsku, što bi onda pridonijelo i padu društvenog proizvoda obzirom da turizam čini blizu 20 odsto njega“, stoji u pismu hrvatske predsjednice.

Ona je pozvala evropske čelnike da se zauzmu za pronalaženje rješenja da se na granicama Hrvatske i drugih država članica EU-a, „dakle unutrašnjim granicama Unije, primijeni režim graničnih kontrola koji će omogućiti nesmetan protok osoba i roba, kao i dosad“.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!