Građani Srbije postaju donori organa

Srbija bi uskoro mogla da dobije novi Zakon o presađivanju organa, po kome su svi građani donori i nakon smrti mogu da im se uzmu organi za transplantaciju. U praksi će, ipak, kao i u svim drugim zemljama, konačnu odluku donositi porodica.

Potencijalni donori su svi koji se izričito ne izjasne protiv toga: Ilustracija (Pixabay)Foto: Potencijalni donori su svi koji se izričito ne izjasne protiv toga: Ilustracija (Pixabay)

„Ničiji organi, čak i ako se za života osoba nije izričito izjasnila protiv zavještanja, neće moći da budu presađeni, ako porodica za to ne da saglasnost“, izričita je dr Vesna Rakonjac, direktrka Uprave za biomedicinu Srbije.

Kaže i da je Zakon o presađivanju organa ušao u skupštinsku proceduru i da se sada čeka da se stavi na dnevni red pred poslanike.

Izmjenom Zakona o presađivanju organa sa takozvane informisane saglasnosti, koja se sada primjenjuje, prelazi se na pretpostavljenu saglasnost.

Po tom modelu potencijalni donori su svi koji se izričito ne izjasne protiv toga da im se, ako se nađu u stanju moždane smrti, uzmu organi. Takav model, u susjednoj Hrvatskoj, koja je izbila u sam evropski vrh po broju urađenih transplantacija, primjenjuje se od 1998. godine.

„Ipak željeli smo da zaštitimo pacijente i njihove porodice, zbog čega će konačnu odluku o doniranju organa donositi upravo porodica. Imali smo nedavno slučaj kada su otac i ćerka željeli da doniraju organe svoje supruge i majke, ali se tome usprotivila njena rođena sestra. Zbog toga do transplantacije nije ni došlo. Takva pravila važiće i kada se donese novi zakon“, objašnjava dr Rakonjac.

Na transplantaciju organa u Srbiji i dalje čeka veliki broj ljudi. Za 770 pacijenata jedini spas je novi bubrega, dok na jetru čeka 38 ljudi. Na transplantaicju srca čeka oko 40 ljudi. Međutim, najveći problem u ovoj oblasti je nedostatak donora, jer se u Srbiji trenutno bilježi šest donora na milion stanovnika, za razliku od zemalja bivše SFRJ koje su stalne članice organizacije „Evrotransplant“ i koje imaju od 25 do 30 u Sloveniji, a u Hrvatskoj taj broj je veći od 40.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!