Gruevski: Država je napadnuta, narod da je odbrani

#ExYu #Makedonija #NikolaGruevski

nikola_gruevski_0.jpeg

Lider vladajuće partije u Makedoniji VMRO DPMNE Nikola Gruevski ocijenio je da narod mora da od odbrani državu tako što će spriječiti opozicioni SDSM da formira novu vladu sa albanskim partijma.

“Država je napadnuta, potrebno je da je narod odbrani, jer može da je nema ako bude ostavljena ostvarivanju plana lidera opozicije Zorana Zaeva i njegovih scenarista. Svi koji misle da ih sada ostave da naprave vladu, pa da poslije reaguju kad dođe zakon o jezicima na dnevni red, možda im bude kasno”, rekao je Gruevski za provladinu televiziju Kanal 5.

Prema njegovim riječima, “cilj je da se uvede dvojezičnost na cijeloj teritoriji države, da se federalizuje i da se promijeni ustavno ime Makednije po grčkom planu”.

Kako je istakao, kada SDSM i albanske partije naprave vladu “može da se krene u pranje mozga građana” i da “narod postane amorfna masa, a ne narod sa nacionalnom sviješću”.

“Upozoravam: Može da dođe do toga da državu nemamo. VMRO ne može sam da odbrani državu, to može samo narod”, rekao je bivši makedonski premijer.

Na pitanje šta će se desiti ako ne bude poštovana volja naroda i da li može da se kontroliše masa koja danima protestuje na njegov poziv da sačuva unitarnost, Gruevski je rekao da njegova partija djeluje samo prema zakonu i da niko ne može da predvidi što će narod da napravi.

“Neka misli onaj što ide protiv naroda. Niko ne može da zna kako će narod reagovati na to što pravi (lider SDSM Zoran) Zaev”, rekao je Gruevski. Na pitanje “zašto Zaev pravi to”, Gruevski je odgovorio: “Da se spasi od svih kriminala koje je napravio”.

Predsjednik VMRO DPMNE je ponovio da je rješenje za izlazak iz krize organizovanje novih vanrednih parlmentarnih izbora zajedno sa lokalnim ali da, ako SDSM, ne želi to da prihvati, VMRO DPMNE nudi svoje poslanike da podrže vladu Zaeva, ali bez albanskih stranaka.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!