Hag ne da da srpski ljekari posjećuju Mladića prije presude

#ExYu #HaškiTribunal #Ljekari #Posjete #RatkoMladić

1-148.jpg

Ljekari i Sekretarijat Haškog tribunala protive se posjeti ljekara iz Srbije bivšem komandantu Vojske Republike Srpske i generalu Ratku Mladiću u sudskom pritvoru, prije nego što mu 22. novembra bude izrečena presuda.

Ljekari smatraju da bi takva posjeta, prije izricanje presude, “mogla ugroziti zdravlje” Mladića, optuženog za genocid i ratne zločine u BiH, prenosi N1.

Upravnik Pritvora u Sheveningenu ranije je odobrio da Mladića posjete ljekari iz Srbije.

U podnesku Raspravnom vijeću, sekretarijat Tribunala navodi da je 10. novembra dobio pismo iz pritvora “kojim su hitno zatražili da nijedna posjeta doktora ne bude dozvoljena nijednom pritvoreniku u pritvoru prije nego što Tribunal izrekne preostale dvije presude” Mladiću i šestorici bosanskih Hrvata.

Po pritvorskim ljekarima, takva posjeta bi “zaista mogla naškoditi zdravlju pritvorenika”.

Sekretarijat Tribunala obavijestio je sudije da je o tome konsultovao i nezavisnog specijalistu, uključenog u liječenje Mladića, koji se složio s mišljenjem da bi posjeta mogla naškoditi optuženom.

Pisma ljekara iz pritvora i nezavisnog specijalista Tribunal nije objavio, već ih je zaveo kao povjerljiva.

Mladić je prije hapšenja, krajem maja 2011. godine preživio tri moždana udara, a od tada je nekoliko puta bio prebacivan u hašku bolnicu Bronovo na ispitivanja i lakše intervencije.

U junu 2013. godine Mladić se u sudnici zahvalio Tribunalu i njegovom medicinskom osoblju što su mu “spasli život” i “izvukli ga iz groba”.

Međutim, po odbrani, Mladićevo zdravstveno stanje stalno se pogoršava, a, uslijed rizika od novog moždanog udara ili infarkta, neophodno je bolničko liječenje.

Mladić u haškom pritvoru očekuje presudu po optužnici za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce pripadnika Unprofora 1992-95. godine.

Izvor: Cafe Del MontenegroŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!