Han: Srbija „vrlo brzo“ u EU

#JohanesHan #SrbijaEu #AnaBrnabić

Srbija će „vrlo brzo“ postati dio evropske porodice, izjavio je sinoć evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han.

Han: EU vrata su otvorena za nove ulaske do kojih će doći onoga trenutka kada zemlje ispune kriterijum (Foto: Beta/AP)

Han se tokom razgovora sa premijerkom Srbije, Anom Brnabić zahvalio toj zemlji na ključnoj ulozi kada je stabilonst regiona u pitanju.

„Vrlo sa zadovoljan što je prva zvanična posjeta premijerke Brnabić upravo ova Briselu što pokazuje značaj i povećenost koju ona pridaje odnosu sa EU. Veliki posao je urađen što će se uskoro isplatiti otvaranjem novih poglavlja“, poručio je Han.

On je poslije sastanka sa Brnabić u Briselu konstatovao da Srbija brzo napreduje kako bi iskoristila trenutak koji je došao poslije govora predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera gdje je dat jasan signal regionu da EU nedvosmisleno podržava politku proširenja na Zapadni Balkan.

„EU vrata su otvorena za nove ulaske do kojih će doći onoga trenutka kada zemlje ispune kriterijum. Srbija je dobro pozicionirana kao jedna od vodećih zemlja u procesu evrointegracija“, poručio je evropski komesar.

Han je proces pristupnja opisao kao maraton u kome se računa koliko brzo, ali i kvalitetno mogu biti primijenjene reforme iz pristupnih poglavlja.

„Mi želimo da napredujemo zajedno ka srpskom ulasku u EU. Kada će to biti to je u rukama Srbije. Nesumljivo je da Srbija pripada Evropi i da će brzo posti dio evropske porodice“, izjavio je Han.

On je posebno naveo da je ohrabren napretkom Srbije i osjećajem odgovornosti premijerke Brnabić kada je u pitanju oblast vladavine prava, što će, prema Hanovim riječima, u velikoj mjeri i odrediti brzinu evrointegracionog puta Srbije.

Evropski komesar za pregovore o proširenju se tokom razgovora sa premijerkom Srbije zahavilo i za „ključnu ulogu Srbije u regionu kada je riječ o stabilnosti“, što Srbija, prema riječima Johanesa Hana, postiže dijalogom i prekograničnom saradnjom.

Han je naveo da je sa Brnabićevom razgovarao i primjedbama koje je zvanični Beograd imao na stav Evropske komisije kada su u pitanju slučajevi Kosova i Katalonije.

„Razumem osjetljivost ovog pitanja u Srbiji i dobro da razgovaramo i to riješimo. Sada je važno da gledamo u budućnost da vidimo šta se može uraditi povodom hrabre inicijative predsjednika Aleksandra Vučića o untrašenjem dijalogu i kako podržati dalji razvoj Srbije i regiona“, zaključio je Han.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!