Haradinaj: Albanci najstariji narod na Balkanu

#ExYu #Albanci #Kosovo #RamušHaradinaj

get_img-1.jpg “ />

Novi premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da dijalog sa Beogradom nema alternativu, ali da prije toga treba održati unutranji dijalog na Kosovu.

Osim toga, Haradinaj je dodao da treba iskoristiti svaku priliku za uspostavljanje povjerenja sa kosovskim Srbima, ne samo na jugu, već i na sjeveru.

“Razumije se da dijalog sa Srbijom nema alternativu iako imamo tragičnu istoriju, ne možemo poništiti činjenicu da smo susjedi i da to i ostajemo. Zbog toga, dijalog moramo vratiti ljudima, dijalog između naroda a ne samo između političke elite”, rekao je Haradinaj za Glas Amerike.

Haradinaj je naveo i da su Albanci najstariji narod na Balkanu. Takođe, istakao je i da su Albanci “autohton narod koji uvek poštuje drugi identitet, naciju, vjeru”.

“Imamo potrebu za međusobnim povjerenjem i radićemo na tom povjerenju”, naveo je kosovski premijer.

A na konstataciju da analitičari i opozicija kažu da njegova vlada neće trajati duže od šest mjeseci, Haradinaj kaže da nije bitno koliko će ova vlada biti na vlast.

Kada je riječ o razgraničenju sa Crnom Gorom, Haradinaj kaže da će potpisani sporazum, koji je Podgorica već ratifikovala, biti korigovan, zato što je, kako je rekao, sadašnja verzija pogrešna.

“Sporazum po meni ima greške, verujem da ćemo te greške identifikovati, sigurno ćemo uraditi novu ekspertizu, dakle dovešćemo druge stručnjake a ne one koji su u prošlosti radili kao što su Murat Meha i ostali, i oni će naći istinu, jer sporazum je pogrešan”, rekao je.

Nova vlada Kosova ima ukupno 21 ministarstvo, od kojih su tri resora pripala Srbima, kao i jedno mjesto potpredsednika vlade i šest državnih sekretara.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!