Haški sud odbio da prevremeno oslobodi Gorana Jelisića

#ExYu #GoranJelisić #Zločin

ICTY.jpg

Haški sud odbio je zahtjev bosanskog Srbina Gorana Jelisića da bude prevremeno oslobođen sa izdržavanja kazne od 40 godina zatvora, na koju je osuđen zbog zločina nad Muslimanima i Hrvatima u Brčkom 1992. godine.

Predsjednik sudskog Mehanizma, pravnog nasljednika Haškog tribunala, tu odluku donio je u maju, a danas je iz suda objavljena verzija za javnost.

Odbijajući zahtjev, sudija Teodor Meron precizirao je da će Jelisić izdržati dvije trećine kazne što je nužan uslov da njegov zahtjev bude razmotren tek u oktobru 2020. godine. Meron je, međutim, uslovno priznao umanjenje kazne Jelisiću od 1440 dana, koju su mu odobrile vlasti u Italiji, gdje izdržava kaznu.

To umanjenje po Meronu ne mora biti uračunato u dvije trećine izdržane Jelisićeve kazne, kada za to dođe vrijeme. Zahtjev za prevremeno oslobađanje, Jelisić je podnio i na osnovu odluke italijanskog suda po kojem mu je kazna smanjena sa 40 na 30 godina zatvora.

Po obrazloženju iz odluke sudije Merona mjerodavna je, međutim, samo presuda koju je Jelisiću izrekao Haški tribunal. Protiv prevremenog oslobađanja Jelisića, sudija Meron je u obzir uzeo i težinu zločina za koje je on bio osuđen.

Jelisić je pred Tribunalom u oktobru 1998. priznao krivicu za višestruka ubistva i nehumana djela u Brčkom, tokom rata u BiH. Ta djela su kvalifikovana kao zločini protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata.

Bio je optužen i za genocid, ali po toj tački nije proglašen krivim. Apelaciono veće Tribunal potvrdilo je kaznu od 40 godina zatvora 2001. godine, a Jelisić od 2003. kaznu izdržava u Italiji.

U odluci, sudija Meron podsjeća da je Jelisić pred Tribunalom sam priznao da se nazivao “srpskim Adolfom Hitlerom čija je motivacija i cilj bilo ubijanje Muslimana”.

U italijanskom zatvoru, gdje izdržava kaznu, Jelisić je, kako piše u odluci, proteklih godina radio u krojačkoj radionici i fabrici automata za kafu. Zatvorske vlasti opisuju ga i kao “stidljivog” i “rezervisanog”, uz napomenu da je na kursu fotografije pokazao “značajnu umjetničku osetljivost”.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!