Hrvatska ima novu ministarku spoljnih i evropskih poslova

#ExYu #Hrvatska #MarijaPejčinovićBurić #MinistarkaSpoljnihIEvropskihPoslova

Marija-Pejcinovic-Buric.jpg

Sabor Hrvatske izglasao je povjerenje novoj ministarki spoljnih i evropskih poslova i potpredsjednici Vlade Hrvatske Mariji Pejčinović Burić. Za nju je glasalo 78, od ukupno 151 poslanika.

Pejčinović Burić je na poziciji šefa diplomatije i potpredsjednika Vlade zamijenila Davora Ivu Štira, koji je prošle nedjelje dao ostavku.

Iako je on na konferenciji za novinare kao razlog ostavke naveo želju da se više posveti radu u Hrvatskoj demokratskoj zajednici i da kao poslanik “širi demohrišćanske vrijednosti”, Štirova ostavka povezuje se s nezadovoljstvom zbog koalicije HDZ i liberalne Hrvatske narodne stranke (HNS), budući da on pripada ultrakonzervativnoj struji u HDZ.

Izglasano povjerenje Mariji Pejčinović Burić, @MVEP_hr dobio novu ministricu #n1info pic.twitter.com/0aMd18Qq9h

— Hrvoje Kresic (@hkresic) June 19, 2017

Njegova nasljednica na mjestu šefa diplomatije, Pejčinović Burić je dugogodišnja diplomatkinja i dosadašnja državna sekretarka u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova. Rođena je 1963. godine u Mostaru, a diplomirala 1985. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Magistrirala je evropske nauke nakon postdiplomskih studija na fakultetima u Brugesu i Varšavi.

Karijeru je počela u Končar inženjeringu, nastavila kao direktorka Evropskog doma u Zagrebu, a vodila je i komparativne komunikacije u Plivi.

Od 2000. je radila kao pomoćnica ministra, a potom u dva navrata i kao državna sekretarka. U Sabor je na listi HDZ izabrana 2008. Bila je članica više radnih grupa i predsjedavala odborima.

Od 2013. do 2016. bila je ekspertkinja-savjetnica za evropske politike na projektima koje finansira Evropska unija, donatori i UNDP u Hrvatskoj i državama-kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU, kao i u državama evropskog susjedstva.

Tako je bila glavi ekspert, odnosno voditeljka tima projekta Plac (Policy and Legal Advice Centre), koji pruža podršku Srbiji u pripremi za pristupanje EU, putem unapređenja zakonodavnog procesa kao i procesa strateškog planiranja.

Za državnu sekretarku u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova izabrana je u novembru prošle godine.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!