Hrvatska: Plenković ne da Kolindi da vodi ministre kod Putina

#ExYu #AndrejPlenković #Hrvatska #KolindaGrabarKitarović #Posjeta #Rusija #VladimirPutin

kolinda-i-andrej.jpg

Sve je jasnije da hrvatski premijer Andrej Plenković nastoji da učini sve kako bi izazvao neuspjeh pojsete hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Rusiji, piše hrvatski nedjeljnik Globus.

Kako navodi ovaj list, riječ je o nastavku sukoba između Vlade Hrvatske i Kabineta predsjednice Hrvatske, koji sve više počinje da dobija lične karakteristike.

Plenković je, naime, zabranio ministarki spoljnih i evropskih poslova Mariji Pejčinović Burić da bude dio delegacije predsjednice Grabar Kitarović, pa će na taj susret, najvažniji ove godine nakon bilateralnog susreta sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom, otići državna sekretarka Zdravka Bušić.

Na put ka Moskvi neće krenuti ni potpredsjednica vlade i ministarka ekonomije Martina Dalić, iako će u razgovorima dominirati ekonomske teme. Međutim, putovaće ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović i ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek.

Osim toga, premijer je u posljednji čas spriječio predavanje Rusiji zgrade u kojoj bi se smjestile diplomate te zemlje u Zagrebu, pa se na taj način samo šest dana pre početka posjete taj problem postavlja kao jedna od tema o kojima će Grabar Kitarovićeva morati da razgovara s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

A upravo je on 3. oktobra izjavio kako očekuje “da će hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetiti Rusku Federaciju”.

Inače je rijedak slučaj da sam Putin najavljuje posjete predsjednika, pa čak i kad je riječ o većim državama nego što je Hrvatska, čime je ruski čelnik otvoreno dao do znanja koliko mu je važan ovaj susret.

Izvor: Cafe Del MontenegroŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!