Hrvatska šefica deplomatije: Sa Srbijom ima dosta otvorenih pitanja, rješićemo ih

#ExYu #Hrvatska #MarijaPejčinovićBurić #Srbija

11-05-10-PanEuropa-09-1000x555-1.jpg

Nova hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić kaže da će “nastaviti da radi i na rješavanju otvorenih pitanja sa Srbijom”.

Ona je u Dnevniku Hrvatske radio-televizije rekla da će hrvatska vlada zadržati kontinuitet u spoljnoj politici sa naglaskom na razvijanju dobrosusjedskih odnosa i rješavanju otvorenih pitanja sa zemljama u regionu, prenosi RTS.

“Srbija je druga zemlja u našem okruženju poslije Bosne i Hercegovine sa kojom imamo dosta otvorenih pitanja, od granice do nestalih, do pitanja jurisdikcije za ratne zločine koju oni imaju, a mi ne priznajemo. Mislim da treba da početi sa rješavanjem otvorenih pitanja”, rekla je hrvatska ministarka.

Nova šefica hrvatske diplomatije najavila je da će se uskoro nastaviti sa radom na rješavanju pitanja granice.

“Uskoro ćemo formirati komisiju za granicu koja je prekinuta od strane Srbije prije šest, sedam godina. Mislimo da je sada došlo vrijeme da počnemo ponovo da razgovaramo o tom pitanju. Važno nam je da se rješavaju pitanja nestalih. Mislimo da je to humanitarno pitanje. Mislim da su problemi brojni, ali da ima tema u kojima možemo da napravimo korake”, dodala je ona.

Hrvatska šefica diplomatije je istakla da će ministarstvo na čijem je čelu nastaviti da intenzivno radi na jačanju saradnje sa zemljama jugoistočne Evrope, kao i na afirmisanju hrvatskog mediteranskog identiteta i srednjoevropske dimenzije.

Pejčinović Burićeva najavila je da će prva država koju će posjetiti biti BIH gdje će učestvovati na zajedničkoj sjednici hrvatske vlade i Savjeta ministara BiH.

“To će biti prilika za razgovor o raznim otvorenim pitanjima i daljoj saradnji, a biće potpisano i nekoliko ugovora”, rekla je Marije Pejčinović Burić.

Hrvatski sabor juče je potvrdio izbor Pejčinović Burić za novu ministarku spoljnih i evropskih poslova, čime je okončana rekonstrukcija i prva velika kriza vlade premijera Andreja Plenkovića.

Pejčinović Burićeva mijenja na dužnosti Davora Ivu Štira.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!