Ivanov: Neću potpisati sporazum o imenu, štetan je po Makedoniju

gjorge-ivanov.jpg

Makedonski predsjednik Ðorđe Ivanov saopštio je neće potpisati sporazum o novom imenu te bivše jugoslovenske republike, koji je postignut sa Grčkom, navodeći da je on štetan po državu i njene građane.

Premijeri Makedonije i Grčke, Zoran Zaev i Aleksis Cipras, postigli su u utorak dogovor da novo ime bude Republika Sjeverna Makedonija.

Ivanov je u obraćanju javnosti poručio da je to za njega najštetniji dogovor u istoriji.

“Neću legalizovati politički nelegalna djela”, rekao je Ivanov.

On smatra da je cijeli proces dogovaranja sproveden “neodgovorno i netransparnetno” i da vlada nije imala snage ni da pokuša da iznađe zajednički stav i konsenzus svih političkih činilaca u zemlji, prenio je Tanjug.

Ivanov je saopštio da je na jutrošnjem sastanku, Zaevu i ministru spojnih poslova Nikoli Dmitrovu rekao da sporazum smatra njihovim “ličnim djelom i odlukom za koji snose i ličnu odgovornost”.

“Tekst sporazuma za Makedoniju predviđa ne samo promjenu ustavnog imena, već i promjenu preambule Ustava”, rekao je Ivanov i dodao da je tim sporazumom izbrisan i član Ustava koji se odnosi na makedonsku manjinu u dijaspori.

Prema njegvoim riječima, Sporazum nema pravnu sigurnost i garancije za makedonsku stranu.

“Grčka je uspjela da iznudi svoje zahtjeve. Ono što je urađeno sa Makedoncima u Grčkoj, kroz sporazum nastoji da se uradi i sa Makedoncima u Makedoniji “, rekao je Ivanov, dodajući da je njegova odluka o nepotpisivanju sporazuma konačna.

Ivanov je rekao da ovaj sporazum otvara više problema, nego što zatvara i poručio makedonskom narodu da se ne plaši.

“Neće me primorati pritiscima, ucjenama i prijetnjama. Neću podržati takav štetan dogovor”, rekao je Ivanov.

On je dodao da je Grčka ovim sporazumom dobila sve, a Makedonija ništa.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!