Ivanov: Ništa ne potpisujem

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov izjavio je da je njegova konačna odluka da neće podržati, ni potpisati sporazum o novom imenu te bivše jugoslovenske republike.

Ivanov oštro protiv dogovora Zaeva i Ciprasa (Foto AA, arhiva)Foto: Ivanov oštro protiv dogovora Zaeva i Ciprasa (Foto AA, arhiva)

Riječ je o sporazumu koji su aminovali premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev. Ivanov smatra da je on štetan po Makedoniju i njene građane.

Predsjednik je, u obraćanju javnosti, poručio da je to za njega najštetniji dogovor u istoriji.

„Neću legalizovati politički nelegalna djela“, rekao je Ivanov.

Smatra da je cijeli proces dogovaranja sproveden „neodgovorno i netransparentno“, te da vlada nije imala snage ni da pokuša da iznađe zajednički stav i konsenzus svih političkih činilaca u zemlji.

Ivanov je javnosti saopštio da je na jutrošnjem sastanku, koji je trajao dva minuta, Zaevu i ministru spojnih poslova Nikoli Dmitrovu rekao da sporazum smatra njihovim „ličnim djelom i odlukom za koji snose i ličnu odgovornost“.

„Tekst sporazuma je za Makedoniju previđa ne samo promjenu ustavnog imena, već i promjenu preambule Ustava“, rekao je Ivanov i dodao da je tim sporazumom izbrisan i član Ustava koji se odnosi na makedonsku manjinu u dijaspori.

„Sporazum nema pravnu sigurnost i garancije za makedonsku stranu. Grčka je uspjela da iznudi svoje zahtjeve. Ono što je urađeno sa Makedoncima u Grčkoj, kroz sporazum se nastoji da se uradi i sa Makedoncima u Makedoniji“, rekao je Ivanov, dodajući da je njegova odluka o nepotpisivanju sporazuma konačna.

Ivanov je rekao da ovaj sporazum otvara više problema, nego što ih zatvara, ali je makedonskom narodu poručio da se ne plaši.

„Držite se, njegujte naš vječni ideal neposlušnosti. Neće me primorati pritiscima, ucjenama i prijjetnjama. Neću podržati takav štetan dogovor“, rekao je Ivanov, koji, kao i obično nije odgovarao na novinarska pitanja.

Prema njegovim riječima, Grčka je ovim sporazumom dobila sve, a Makedonija ništa.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!