Izetbegović: Dok Dodik vrijeđa Bošnjake, mi se borimo za prava Srba

Bakir-Izetbegović.jpg

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da je u toku borba za prava Srba u kantonima u kojima dominira Hrvatska demokratska zajednica.

Izetbegović je rekao i da predsednik Republike Srpske Milorad Dodik nastoji da dokaže da je zajednički život u BiH nemoguć.

“Dodiku trebaju sukobi, krize, zastoji kako bi dokazao da je zajednički život u BiH nemoguć. Pravi odgovor je amortizovanje takve politike, izbjegavanje i smirivanje kriza. Dok Dodik vrijeđa Bošnjake, mi se apelacijama Ustavnom sudu borimo za prava Srba u kantonima u kojima dominira HDZ (Hrvatske demokratske zajednice BiH)”, izjavio je Izetbegović u intervuju za “Faktor”.

Na konstataciju novinara da Dodik uvrjedljive i secesionističke izjave često daje u prisustvu najviših zvaničnika Srbije i pitanje kakva je to poruka, Izetbegović je rekao da je “destabilizirajuća za odnose BiH i Srbije”.

Dodao je da lideri Srbije “vode tu dvostruku politiku” – “lijepe riječi za BiH”, ali i “lijepe riječi za one koji su protiv BiH”.

Govoreći o dovođenju pitanje rješavanja statusa Kosova u vezu sa statusom RS, bošnjački član Predsjedništva BiH je rekao da ne postoje argumenti po kojima se rješavanje odnosa Beograda i Prištine može povezati sa BiH i entitetom RS, i da je status BiH riješen Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je prethodno za Blic da malo ko razmišlja o tome da li bi Srbija mogla da podnese da joj se vrati Kosovo i da Albanci dobiju 30 odsto poslaničkih mjesta, mjesto premijera ili predsjednika države.

Dodik je rekao i da je RS entitet koji ima sve elemente državnosti – teritoriju, stanovništvo, efektivnu vlast, poštuje regionalne i međunarodne propise, prenijela je regionalna televizija N1.

“Bez pomoći sa strane ne mogu da funkcionišu ni Federacija ni BiH. Mi možemo”, rekao je predsjednik RS.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar