Klauzula za kredite u CHF-u ništavna

Visoki trgovački sud u Hrvatskoj donio je presudu o ništavnosti valutne klauzule u slučaju kredita u švajcarskim francima.

Foto: „U bankarskim krugovima komentar ‘katastrofa'“ (Foto: pixabay.com)

„Na Visokom trgovačkom sudu upravo je objavljena kompletna presuda u slučaju Franak. Obrazloženje sadrži 70-ak stranica, a prema prvim informacijama potvrđena je prvostepena presuda, što znači odluka suca Trgovačkog suda u Zagrebu Radovana Dobronića“, piše Poslovni dnevnik.

Dodaje da se u prvim reakcijama u pravničko bankarskim krugovima, uz komentar da treba pričekati, čuje i još jedan komentar – „katastrofa“. Predsjednik Udruženja Franak, Denis Smajo, kaže da je ovo istorijska pobjeda.

Presuda je, prema njegovim riječima, prije dva dana otpremljena advokatima Franka, Nikol Kvijatkovski i Nikši Valjalu, i čekaju da je službeno dobiju.

„To znači kompletnu pobjedu: Dosad su presuđene ništavne kamatne stope, sad i ništavnost valutne klauzule u švajcarcima, što znači da građani privatnim tužbama mogu da traže kompletnu ništavnost ugovora o kreditima u švajcarskim francima“, poručio je Smajo. Odštete koje bi mogli da dobiju od banaka, u Franku procjenjuju na 10 do 15 milijardi kuna (1,35 milijardi do 2 milijarde eura).

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar