Lakše u EU dok nijesmo bili članica

#Hrvatska #KolindaGrabarKitarović

Lakše se ulazilo u Sloveniju u Evropsku uniju (EU) kada Hrvatska nije bila članica EU, izjavila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Pisala zvaničnicima Evropske unije: Grabar Kitarović (Foto: Anadolija)

Zbog velikih gužvi na spoljnim granicama EU, posebno između Slovenije i Hrvatske, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je pozvala čelnike EU na hitno iznalaženje rješenja za nesmetani protok roba i putnika imajući u vidu skori početak turističke sezone.

Osim toga, ukazala je na, kako je rekla, apsurd da su građani Hrvatske lakše ulazili u države EU dok ta zemlja nije postala članica Unije.

Gužve na graničnim prelazima posebno su bile izražene tokom proteklih uskršnjih praznika, a nakon što je na snagu stupila Uredba Evropskog parlamenta o jačanju kontrole provjerom relevantnih baza podataka.

Kitarović je zvaničnima EU ukazala da je način primjene spomenute Uredbe od nadležnih slovenačkih organa prouzrokovao višesatne zastoje na graničnim prelazima dvije države, uz niz direktnih i trenutnih, ali, kako je navela, i indirektnih potencijalno dugoročnih posljedica, pogotovo ako bi se takav način primjene Uredbe nastavio.

„Prije svega, državljani država članica Evropske unije, suočeni sa uvođenjem sistemskih kontrola na granici između Hrvatske i Slovenije, iskazali su izrazito nezadovoljstvo takvom novom praksom, a posebno dužinom čekanja na graničnu kontrolu“, navela je Kitarović u pismu čelnicima EU.

Pritom, dodala je, između Hrvatske i Slovenije stvorila se prepreka slobodnom kretanju osoba kakva postoji na spoljnim granicama Evropske unije, a ne na onoj između dvije zemlje.

„Moram naglasiti da se državljani Hrvatske ovih dana pitaju kako to da im je bilo lakše ući u Republiku Sloveniju i Evropsku uniju dok Hrvatska nije bila članica Evropske unije nego sada kada jeste. To je zaista apsurd“, smatra Kitarović.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!