Magija broja 128: Zašto za vladu Ane Brnabić nije dovoljna podrška 126 poslanika?

#ExYu #AnaBrnabić #Srbija

ana-brnabic-1.jpg

Ukoliko mandatarka Ana Brnabić ne bude imala podršku 128 poslanika, biće raspisani vanredni parlamentarni izbori. To je najavljeno u vrhu SNS-a, poslije današnjeg sastanka u sjedištu te stranke, na kojem je bilo više od 100 parlamentaraca. Zašto naprednjaci toliko insistiraju na podršci od 128 poslanika, a ne 126, koliki je zakonski minimum za izbor nove vlade?

Do četvrtka trebalo bi da bude poznato da li će Ana Brnabić naslijediti Aleksandra Vučića u fotelji premijera. Kako je najavila potpredsjednica SNS Marija Obradović, narednih dana biće obavljeni razgovori sa svim poslanicima liste “Aleksandar Vučić – Srbija pobjeđuje” i koalicionim partnerima, a ukoliko sve bude kako je planirano, već u subotu bi u Skupštini Srbije mogla da počne rasprava o izboru nove vlade.

Obradovićeva je, poslije sastanka u sjedištu SNS, jasno rekla da ukoliko Brnabićeva ne obezbijedi podršku 128 poslanika, “što je mala vjerovatno”, ići će se na nove izbore.

Zašto se toliko insistira na brojki 128, a ne o dovoljnoj većini do 126 poslanika?

Mariji Obradović dugo je trebalo da novinarima objasni o čemu se zapravo radi i zašto je brojka 128 toliko važno, ali je na kraju ipak odgovorila.

“Za nas je 128 važna brojka, toliko nas ima na listi”, rekla je ona nakon insistiranja novinara da objasni zašto je ta brojka granica.

Zabuna je nastala i zbog toga što su naprednjaci poslije izbora imali 131 mandat u Skupštini, ali su u međuvremenu tri poslanika NS Velimira Ilića napustila vladajuću koaliciju. Sve ovo znači da SNS i Aleksandar Vučić, lider te partije, žele podršku baš svih poslanika sa liste naprednjaka za izbor nove vlade.

“Mislim da je mala vjerovatnoća da to tako ne bude. Vjerujem da ćemo imati mnogo više od 128 poslanika koji će glasati za izbor Ane Brnabić”, dodala je potpredsjednica SNS.

Na sastanku u SNS bilo je malo više od 100 poslanika vladajuće stranke, pojedini članovi SPO i nezavisni poslanici. Kako je rekla Obradovićeva, bilo je različitih mišljenja da li Brnabićeva treba da bude premijerka, ali su na kraju svi prisutni odlučili da podrže Vučićev izbor.

Izvor: Cafe Del MontenegroŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!