Makedonija neće dozvoliti Moskvi da ometa dogovor sa Grčkom

5a5778bd-d6f8-4a21-8e96-4c8c0a0a0a7e-skoplje-makedonija-preview.jpg

Makedonija neće dopustiti Rusiji da opstruira dogovor o imenu s Grčkom koji je Skoplju otvorio vrata za ulazak u NATO.

To je rekla u Zagrebu makedonska ministarka odbrane Radmila Šekerinska-Jankovska.

“Oduvijek smo govorili da želimo dobru saradnju s Rusijom, ali odluke su na nama. Makedonija je donijela odluku”, rekla je Šekerinska novinarima.

Šerinska je dodala da žali zbog odluke o protjerivanju diplomata, ali da će njena vlada “ostati budna i fokusirana” na primjenu dogovora sa Atinom, prenijela je Hina.

Grčka je protjerala dvojicu ruskih diplomata i zabranila ulazak u zemlju još dvojici pod sumnjom da su pokušali da potkopaju sporazum o nazivu Makedonije dogovoren u junu sa Skopljem, a Moskva je najavila da će odgovoriti na isti način.

Grčka i makedonska vlada postigle su sredinom juna dogovor o imenu Makedonije, koja bi trebalo da promijeni ime u Sjeverna Makedonija.

Taj dogovor mora da se ratifikuje u obje zemlje, a u Makedoniji je predviđen referendum.

“Referendum i donesene odluke su u korist građana i nećemo dopustiti ničije miješanje na tom putu”, rekla je Šekerinska poslije sastanka ministara obrane regiona s američkim kolegom Džejmsom Matisom u Zagrebu.

Prema njenim riječima, odlaganje prijema Makedonije u NATO od 2008. izazvalo je tešku političku, privrednu i finansijsku krizu u zemlji.

“Nećemo dopustiti da se to ikada više ponovi”, rekla je ona.

Grčka je zbog ustavnog imena Makedonije godinama blokirala početak pregovora o evroatlantskim integracijama Makedonije koja je pozivnicu za članstvo u NATO čeka od 2008. a od 2005. početak pregovora s EU.

Lideri NATO su 11. jula pozvali Makedoniju da počne pregovore o članstvu a članica bi mogla da postane kada se definitivno potvrdi promjena imena zemlje.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova u četvrtak je objavilo da smatra da je Makedonija silom uvučena u vojne snage NATO i da takav potez samo produbljuje podijele i povećava napetosti u Evropi.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar