Makedonija pozvana da počne pregovore o članstvu

NATO je danas na samitu u Briselu pozvao Makedoniju da počne pregovore o članstvu čim se ispuni dogovor s Grčkom o imenu, uključujući potvrdu na referendumu, i stavio do znanja da će ojačati saradnju „s partnerima na Zapadnom Balkanu“, kao i Jordanom, Tunisom, Gruzijom, Moldovom, Ukrajinom i Bosnom i Hercegovinom.

(ilustracija/foto: af.mi)Foto: (ilustracija/foto: af.mi)

To je navedeno u „Izjavi o transatlantskoj bezbednosti i solidarnosti“, a generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je novinarima rekao da su „Evropa i Amerika bezbjedni kad su zajedno“, čime je nastojao da uvjeri da nema raskola među atlantskim saveznicima.

Stoltelberg je predočio da su razgovori vođa NATO-a s američkim predsjednikom Donaldom Trampom bili „teški i ispoljena su razmimoilaženja“.

Ali, on je naglasio da su svi saveznici saglasni da povećaju izdaci za odbranu i NATO, što bi trebalo da otkloni oštre zamjerke Trampa da SAD pokrivaju najveći dio troškova NATO, a Evropljani imaju preko 150 milijardi eura viška u trgovini s Amerikom.

Stoltenberg je rekao da će vođi Atlantskog saveza večeras razgovarati o odnosima s Rusijom, u očekivanju da im Tramp obrazloži šta očekuje u susretu 16. jula s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

U Izjavi samita se ističe „spremnost za istinski dijalog s Rusijom…prvenstveno da bi se što je više moguće smanjile opasnosti od vojnih incidenata“.

„Želimo da uspostavimo konstruktivne odnose s Rusijom, čim to budu dopustile njene akcije”, poručile su vođe Atlantskog saveza.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar