Makedonija voljna da imenu doda geografsku odrednicu

makedonija-zastava.jpg

Makedonski premijer Zoran Zaev saopštio je da su Skoplje i Atina postigli značajan napredak u pravcu rješavanja dugogodišnjeg spora oko imena Makedonije.

On je rekao da je makedonska vlada voljna da doda imenu zemlje “geografsku odrednicu”, što Grčka želi.

Zaev je, međutim, napomenuo da postoje druga otvorena pitanja, uključujući i pitanje zvaničnog makedonskog jezika, prenosi Tanjug.

Ministri spoljnih poslova Grčke i Makedonije, Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas, sastali su se ove sedmice u Beču, gde im se pridružio posrednik Ujedinjenih nacija (UN).

Kako je ranije najavljeno, oni će se sastati na ministarskom sastanku država članica Evropske unije (EU) u Sofiji, sjutra i u petak.

Zaev je ranije najavio da će tokom februara biti održano više susreta dvojice ministara jer, kako je rekao, vremena je malo, pa su neophodne brze reakcije.

On je prošle sedmice poručio da će Skoplje učiniti sve da se spor okonča.

Grčka i Makedonija su 25 godina u sporu u vezi sa imenom bivše jugoslovenske republike, a obje zemlje su odlučne da se do ljeta to pitanje riješi.

Protiveći se imenu Republika Makedonija, Grčka je blokirala prijem Skoplja u UN i EU, uprkos pozitivnim preporukama Badinterove komisij

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!