Mej traži da se spriječi uticaj Rusije na Zapadni Balkan

zaev-mej1-1-1170x878.jpg

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej izjavila je u Skoplju da je važno da se spriječi uticaj Rusije i u Evropi i na Zapadnom Balkanu.

“Rusija pokušava da utiče, kako na evropske zemlje, tako i na zemlje Zapadnog Balkana, preko zloupotreba informacija, sajber napadima i propagandom. Važno je da se udružimo protiv Rusije. Podrška Makedonije i drugih zemalja je od velikog značaja za nas”, rekla je Mej na zajedničkoj konferenciji za novinare sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom.

Upravo zbog toga, rekla je Mej, kako na Samitu u Sofiji tako će i na Samitu u Londonu u junu glavna tema biti bezbjednost u regionu i ruski uticaj na njega, prenijela je agencija Makfaks.

Mej je rekla Zaevu da Makedoniju podržava na evroatlantskom putu i u rješavanju spora oko imena i istakla da je tu brzo rješenje više nego potrebno, jer je od posebnog značaja za dvije susjedne zemlje.

“Konflikti iz prošlosti znaju ponekad da budu teški, ali jednom zauvijek moramo da se suočimo sa njima. Sa dobrom voljom svi možemo da odemo naprijed”, rekla je britanska premijerka.

Tereza Mej je prvi premijer Velike Britanije koji je došao u zvaničnu posjetu Makedoniji nakon osamostaljivanja. Toni Bler bio je u Makedoniji 1999. godine zbog krize sa izbjeglicama sa Kosova.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!