Najpoznatiji sučajevi na kojima je radio ubijeni advokat Ognjanović

dragoslav-1024x784.jpg

Dragoslav Miša Ognjanović (57), koji je ubijen preksinoć na Novom Beogradu, bio je jedan od najpoznatijih beogradskih i srpskih advokata krivičara. Njegova karijera bila je ispunjena nizom medijski propraćenih slučajeva, a zastupao je brojne klijente okrivljene za teška krivična djela pred Višim i Specijalnim sudom, među kojima je i vođa “zemunaca” Luka Bojović, kao i pripadnici “škaljarskog klana”. Posljednji slučaj u kom je Ognjanović učestvovao ticao se zastupanja porodice Bojović, u svojstvu oštećenih, pred Specijalnim sudom u procesu protiv ubica Nikole Bojovića (39), Lukinog brata.

<<<Ubijen advokat koji je branio Mršića, Boretu i Bojovića<<<

U aprilu ove godine za ubistvo Lukinog brata i Miloša Vidakovića (29) osuđeni su Saša Cvetanović, kao neposredni ubica na 35 godina zatvora, Slaviša Novaković na 35 godina zatvora, Ratko Koljenšić na 30 godina, kao i Miloš Vojinović na ukupno 14 godina. Miloš Delibašić, koji je optužen da je zajedno sa pokojnim Slobodanom Šaranovićem organizovao ovu kriminalnu grupu, oslobođen je optužbi,piše Blic.

Ognjanović je zastupao i Anđelku, majku Bojovića, kada je u Crnoj Gori privedena, pa protjerana zbog navodnog nadziranja kuće Ratka Koljenšića, pomenutog napadača na njenog sina. Prije tri godine, policija je, prema nezvaničnim informacijama, od jednog od saradnika Šaranovićeve grupe došla do informacija da je Šaranović-u sklopu osvete Bojovićima za ubistvo njegovog brata Branislava-planirao i likvidaciju advokata Ognjanovića.

Što se tiče Bojovićevih ljudi u Crnoj Gori, Ognjanović je zastupao i “škaljarce” uhapšene prošle godine u restoranu “Durmitor” na Novom Beogradu. Prije samo tri nedjelje, pred Višim sudom Ognjanović je branio svog klijenta u ovom postupku, Miloša Nilovića, kojem se zajedno sa Ilijom Zecom i Mitrom Muratovićem sudi za nelegalno držanje i nošenje oružja.

Bio je advokat odbrane pred Višim sudom za iznudu u kazinu “Havana”. Okrivljeni Vladimir Popović i Vojislav Kostić označeni su kao pripadnici škaljarskog klana, a uhapšeni su zajedno sa Daliborom Đorićem 2017. zbog iznude 110.000 eura. Popović, koji je i upravnik “Havane” važio je za dobrog prijatelja i saradnika Luke Bojovića i Filipa Koraća. S druge strane, Kostić, bivši žandarm, visoko je u hijerarhiji klana, a njegov brat uhapšen je u novobeogradskom restoranu “Durmitor”, u velikoj policijskoj akciji u kojoj je uhapšeno više pripadnika klana.

Ognjanović je branio i Ivana Pavlovića Ikera, jednog od poznatijih švercera kokaina, povezanih, takođe, sa ujedinjenim kotorskim klanom.

Ubijeni advokat zastupao je i osobe za koje se prema operativnim saznanjima policije vjeruje da su preuzele upravljanje Bojovićevim klanom nakon njegovog hapšenja. Tako je, Ognjanović zastupao i Filipa Koraća, navodnog nasljednika Bojovića u Srbiji. Iskusni krivičar zastupao je Koraća čak i u parničnim postupcima (krivičnih Korać i nema) i u njegovo ime podnosio tužbe sudovima.

Ognjanović je bio i branilac Đorđa Prelića, navijača Partizana i jednog od osuđenih u slučaju ubistva Brisa Tatona. Prelić je osuđen na 10 godina zatvora za krivično djelo teško ubistvo kao jedan od organizatora nereda koji su doveli do masovne tuče navijača Partizana i francuskog Tuluza na Obilićevom vencu 17. septembra 2009. godine neposredno pred utakmicu Partizan-Tuluz, a u kojoj je stradao Taton. To ponovljeno suđenje bliži se kraju i ove godine se može očekivati nova presuda i Preliću i njegovom navodnom saučesniku Dejanu Puzigaći.

Ognjanović je zastupao okrivljene i u slučaju brutalnog prebijanja koje je dovelo do ubistva Fedora Frimermana ispred splava “Saund” u julu 2013. godine. Okrivljenima u ovom postupku suđenje je nedavno počelo ispočetka.

Između ostalog, Ognjanović je bio šest godina dio pravnog tima koji je branio i Slobodana Miloševića pred haškim tribunalom. Milošević je, kao što je poznato, u sudnici Tribunala nastupao sam, ali grupa advokata, čiji je i Ognjanović bio dio, preipremala je tu odbranu.

Samo u posljednjih dva mjeseca ubijeno je nekoliko saradnika i prijatelja Luke Bojovića na području Srbije i Crne Gore. Likvidacija Miša Ognjanovića dovodi se sa ovim u vezu, jer je advokat posljednjih godina ponajviše zastupao upravo Bojovića, koji je u Srbiji pravosnažno oslobođen svih optužbi, a u Španiji izdržava kaznu od 18 godina zatvora zbog nedozvoljenog držanja arsenala oružja.

<<<Šta je do sada poznato o ubistvu advokata žestokih momaka?<<<

Ubijeni se prošle godine oženio misicom Sanjom Papić koja je 23 godine mlađa od njega, i sa kojom je dobio ćerku. Prije toga je bio oženjen Plejbojevom zečicom Natalijom Mihić, sa kojom ima sina. U pucnjavi koja se dogodila u subotu u Ulici Antifašističke borbe ranjen je u desnu šaku Ognjanovićev sin Petar (26).

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!